Vés al contingut

Jaciment de Les Moreres

Infotaula de geografia físicaJaciment de Les Moreres
Localització
Entitat territorial administrativaGranyena de les Garrigues Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 25′ 30″ N, 0° 40′ 17″ E / 41.42505°N,0.6715°E / 41.42505; 0.6715
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata

Les Moreres és un jaciment arqueològic d'època paleolítica, situat al terme municipal de Granyena de les Garrigues, a l'oest de la comarca de les Garrigues.

Descripció[modifica]

El jaciment de Les Moreres és datat del 90.000 a 3.000 a.n.e, durant el Paleolític Mitjà. Altres fonts indiquen una datació neolítica.[1] Es troba a un extrem del terme de Granyena, molt a prop del terme de El Soleràs. Aquest jaciment està situat en un terreny de terrasses baixes cultivades d'oliveres i ametllers, a les vores de les terrasses presenta afloraments d'aigua.[2]

Actualment el jaciment està destruït per l'extracció de graves.

Troballes arqueològiques[modifica]

El jaciment és un lloc d'habitació sense restes d'estructures. Durant unes prospeccions superficials, van aparèixer més de cent peces de silex, esclats, microlits, fragments de làmines, diversos nuclis i un esclat de quarsita. Algunes d'aquestes peces presenten retocs.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Esquerda, Mateu «El Poblament prehistòric al terme de Granyena de les Garrigues : exposició d'unes activitats de recerca.». I Trobada d'Estudiosos de la comarca de les Garrigues, Setembre 1997, pàg. 293.
  2. 2,0 2,1 «Inventari del Patrimoni Cultural Immoble Català. Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya» (en català). [Consulta: 15 maig 2015].

Bibliografia[modifica]

  • ESQUERDA, M.. "El poblament prehistòric al terme de Granyena de les Garrigues (Exposició d'unes activitats de recerca)". I Trobada d'Estudiosos de la comarca de les Garrigues. p.181-201.
  • ESQUERDA, M.. "Recerques arqueològiques a la Vall Major". III Trobada d'estudiosos de la comarca de les Garrigues. p.149-173.
  • Inventari del Patrimoni Cultural Immoble Català. Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya (eGipci)