Vés al contingut

Jennifer Wiseman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJennifer Wiseman

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementMountain Home (Arkansas) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Harvard
Institut de Tecnologia de Massachusetts Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióastrònoma, astrofísica Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Jennifer Wiseman (Mountain Home) és una astrònoma estatunidenca. Es va llicenciar en física pel MIT i va obtenir el seu doctorat en Astronomia de la Universitat Harvard el 1995. Wiseman va descobrir el cometa periòdic 114P/Wiseman-Skiff mentre treballava com a ajudant d'investigació universitària el 1987. Wiseman és astrofísica sènior del Centre de vol espacial Goddard de la NASA, on exerceix com a científica sènior del projecte del telescopi espacial Hubble.[1] Anteriorment va dirigir el Laboratori d'exoplanetes i astrofísica estel·lar. Estudia regions de formació estel·lar de la nostra galàxia mitjançant telescopis de ràdio, òptics i infrarojos,[2] amb un interès particular en els nuclis de núvols moleculars, protoestrelles i jets. Va dirigir un estudi important que va cartografiar una regió de formació estel·lar a la constel·lació d'Orió.[3]

Wiseman també està interessada en la política científica i la divulgació, i el compromís amb la ciència pública. Ha estat membre del Congrés de Ciències de l'American Physical Society, consellera elegida de la American Astronomical Society i líder de diàleg públic de l'American Association for the Advancement of Science. Fa xerrades sobre l'emoció de l'astronomia i el descobriment científic, i ha aparegut en molts programes de ciència i notícies, inclosos el The New York Times, The Washington Post, NOVA i National Public Radio.

Wiseman és cristiana, membre de l'American Scientific Affiliation,[4] i membre de la junta directiva de BioLogos.[5] El 16 de juny de 2010, Wiseman va ser presentada com a nova directora de l'Associació Americana per al Diàleg sobre Ciència, Ètica i Religió de l'Associació americana per l'avanç de la ciència.[6]

Premis[modifica]

  • Hubble Fellow - 1998.[7]
  • Jansky Fellow - 1995.[8]

Referències[modifica]

  1. «Dr. Jennifer J. Wiseman - Hubble Senior Project Scientist» (en anglès). NASA.
  2. «Jennifer Wiseman NASA» (en anglès). Google Scholar.
  3. Wiseman, Jennifer; Sewilo, Marta «Multi-molecular views of a stellar nursery» (en anglès). Nature, 546(7656), 2017, pàg. 37–39. DOI: 10.1038/nature22499. PMID: 28538725.
  4. Wiseman, Jennifer J «How You Can Help Young Christians in Science]» (en anglès). Perspectives on Science and Christian Faith, 51(1), març 1999, pàg. 2-5.
  5. «obra=BioLogos Board of Directors» (en angles).
  6. «Re-Envisioning the Science and Religion Dialogue» (en anglès). American Association for the Advance of Sciencie.
  7. «Past Hubble Fellows» (en anglès). Space Telescope Sciencie Insitute.[Enllaç no actiu]
  8. «=Past Jansky Fellows» (en anglès). National Radio Astronomy Observatory.