Joan Antoni Hava i Ferré

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Antoni Hava i Ferré
Biografia
Naixement7 desembre 1873 Modifica el valor a Wikidata
Reus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Mort1940 Modifica el valor a Wikidata (66/67 anys)
Santiago de Xile Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, músic, guitarrista Modifica el valor a Wikidata
InstrumentGuitarra Modifica el valor a Wikidata

IMSLP: Category:Alba,_Antonio Modifica el valor a Wikidata

Joan Antoni Hava i Ferré, de nom artístic Antonio Alba (Reus, 7 de desembre del 1873[1]Santiago de Xile, 1940), va ser un guitarrista, professor de música i compositor català que s'establí a Xile.

Biografia[modifica]

Estudià solfeig, cant i piano a Reus amb Josep Maria Ballvé. Posteriorment aprengué a tocar la guitarra -que esdevindria el seu instrument favorit-, la bandúrria, la mandolina, l'arpa i l'orgue. El 1890, amb 17 anys, emigrà a Sud-amèrica, i cinc anys més tard s'establí a Valparaíso on treballà com a mestre de música i director de la coral de la Sociedad de Beneficiencia de Valparaíso. L'any 1903 va fer un viatge d'estudis a Europa per visitar els conservatoris de Barcelona, París, Madrid, Londres, Nàpols i Milà. Posteriorment es traslladà a Santiago de Xile, i a la capital xilena exercí de professor de guitarra; la seva deixebla Liliana Pérez Corey esdevindria la principal formadora de guitarristes del país i creadora de la càtedra de guitarra de la Facultat d'Arts de la Universitat de Xile.

En la seva estada americana, Antonio Alba va compondre balls i peces per a cant, prestant una especial atenció al ric folklore xilè. Se li atribueixen 400 peces, 250 de les quals editades per "C. Kirsinger & Cª" de Valparaíso. També publicà a "Sindicato Musical Barcelonés - Dotesio editorial de música" de Barcelona, a "Unión Musical Española" de Madrid i a "Henry Lemoine et Cie" de París.[2]

Bibliografia[modifica]

  • Cantares del pueblo chileno
  • Colección de piezas para canto y acompañamiento de guitarra
  • Música escogida para estudiantina Santiago de Chile: Antonio Alba, 1912?
  • Teoría de la música

Gravacions[modifica]

  • El vértigo, vals, Op. 119 per a 2 guitarres i Vals español, Op. 35 per a mandolina i dues guitarres inclosos en el disc compacte Guitarra clásica chilena del siglo XIX pel duet Juan Mouras-Guillermo Ibarra (Santiago de Chile: Ministerio de Educación, Fondo de Desarrollo de las Artes y la Cultura, 2002)
  • Zamacueca, dins del disc compacte Mandolinas y Violines: Filarmónica del Puerto y la Pampa de l'agrupació "Filármonica Santa Cecilia" (Valparaíso, 2006)

Referències[modifica]

  1. Les fonts donen diverses dates de naixement; la del 7.12.1873 és una cita del Llibre de Baptismes de la parròquia de Reus Centro de investigación y documentación de la guitarra clásica en Cataluña. «Antonio Alba». Arxivat de l'original el 2012-06-30. [Consulta: 14 setembre 2023].
  2. Rojas Zegers, Jorge «Alba, Antonio». Diccionario de la Música Española e Hispanoamericana, Madrid: SAGAE, 1999, vol 1.

Enllaços externs[modifica]