Joan Capella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Capella

Els pintors Joan Capella (esquerra) i Javier Vilató (dreta) a la Sala Dalmau (Barcelona) en 1999 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 octubre 1927 Modifica el valor a Wikidata
Montcada i Reixac (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 octubre 2005 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
Montcada i Reixac (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatCatalunya
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Artpintura
ProfessorsBaltasar Sans i Pàmies Modifica el valor a Wikidata

Lloc webFundació Joan Capella

Joan Capella i Arenas (Montcada i Reixac, Vallès Occidental, 27 d'octubre de 1927 - ibid., 31 d'octubre de 2005) va ser un pintor català.

Biografia[modifica]

El 1945, en plena joventut, és membre fundador de Tertúlia, grup que fins a la seva dissolució el 1957 dinamitza la vida cultural de Montcada i Reixac i rodalia.

Obté el primer premi de la seva carrera l'any 1953, a Barcelona, en guanyar el Premi Santa Dorotea de pintura en la modalitat de paisatge, cosa que li obre les portes d'institucions catalanes prestigioses, com ara el Reial Cercle Artístic de Barcelona i l'Ateneu Barcelonès.[1]

Així comença una nombrosa sèrie d'exposicions, tant individuals com col·lectives, sobretot en l'àmbit català, però també en l'espanyol i l'internacional. El 1955 participa en la III Biennal Hispanoamericana d'Art. I és habitual dels Salons de Maig que s'organitzen a la capital catalana durant els anys cinquanta i seixanta. A mitjan anys setanta passa a formar part del grup de pintors de les Galeries Syra, a Barcelona, i l'any 1985 s'incorpora a la Sala Dalmau de Barcelona, especialitzada en l'Escola de París, on roman fins a la fi dels seus dies.

De bon principi la seva trajectòria artística revela diverses influències: Cézanne, Rouault, Picasso, Braque, Benjamín Palencia, Bores, Ortega Muñoz, Zabaleta; tots es reflecteixen visiblement en la seva pintura sense arribar a sotmetre-la.[2] Partint d'aquest mestratge, Joan Capella aconsegueix un estil propi, una manera de fer disfressada d'una senzillesa aparent. A les seves obres, el tractament precís del color i la composició equilibrada de les formes transformen una realitat que, per mitjà de la seva mirada serena, esdevé silenciosa harmonia.

L'obra de Joan Capella ha estat comentada per nombrosos crítics d'art i personalitats rellevants del món de la cultura:

Àngel Marsà, Joan Cortés, Alberto del Castillo, Esteve Busquets Molas, Rafael Manzano, Néstor Luján, Ernesto Foyé, Lina Font, Rafael Santos Torroella, Xavier Fàbregas, Joan Perucho, Daniel Giralt-Miracle, Fernando Gutiérrez, Lluís Terricabres, Juan Ramón Masoliver, Modest Rodríguez-Cruells, Francesc Galí, Arnau Puig, Fernando Pueyo, Jaume Socias, Martín Costa, Manuel Llano Gorostiza, Maria Elena Morató, Josep Maresma i Pedragosa, Francesc Draper, M. Batalla, Conxita Oliver, J. Llop S., José Corredor-Matheos, Miquel Alzueta, Josep M. Cadena, Juan Antonio Masoliver Ródenas, Ramon Casalé, R. Villa, Àlex Mitrani, etc.

L'any 1990, comença la seva etapa com a professor de pintura al casal de cultura de l'Ajuntament de Montcada i Reixac.

És nomenat fill predilecte de Montcada i Reixac l'any 1997, essent la primera persona a qui es concedeix aquest privilegi.

Joan Capella mor el 31 d'octubre de 2005, quan acabava de complir 78 anys. Tres anys abans, el 2002, el ple de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, havia aprovat, amb el beneplàcit de tots els grups municipals, l'acceptació d'un fons d'art amb part de l'obra de l'artista, amb el compromís de mantenir-ne la unitat, conservar-lo, exhibir-lo i promocionar-lo. Amb aquestes finalitats principals, però també amb l'objectiu de fomentar l'educació, la cultura i l'art, a principis de 2008 va començar el seu camí la Fundació Joan Capella.[3]

Referències[modifica]

  1. Biografia Arxivat 2017-04-03 a Wayback Machine. al web de la Sala Rusiñol
  2. Thermalia exposa l'obra de Joan Capella al web de l'Ajuntament de Caldes de Montbui
  3. La Sala Rusiñol acull l'obra de Joan Capella Arxivat 2017-04-03 a Wayback Machine. a totsantcugat.cat

Bibliografia[modifica]

  • Àlex Mitrani y otros Joan Capella, la modernitat propera /Joan Capella, la modernidad cercana Ed. Fundació Joan Capella, 2011. En catalán y castellano. Depósito legal B.27480-2011.
  • Jorge Gómez-Ballesta De tu parte. Biografía de Joan Capella. Ed. Ayuntamiento de Moncada y Reixach, 2004. Depósito legal B-162456-2004
  • «Catálogos de Joan Capella en Sala Dalmau» (en castellano y catalán). Barcelona: Sala Dalmau, 1995 - 2006. [Consulta: 8 gener 2013].
  • Varios Autores Espais de memòria Ed. Ayuntamiento de Moncada y Reixach, 1997. En catalán. Depósito legal B-39317-97.
  • «Selección de artículos de prensa sobre Joan Capella en Sala Dalmau» (en castellano y catalán). [Consulta: 7 gener 2013=].
  • Varios autores Joan Capella: el meu poble Ed. Ayuntamiento de Moncada y Reixach, 2002. En catalán y castellano. Depósito legal B-40605-2002
  • «Currículum de Joan Capella en Sala Dalmau». [Consulta: 9 gener 2012].
  • Jorge Gómez Ballesta y otros El Dibuix i Joan Capella Ed. Ayuntamiento de Moncada y Reixach, 2007. En catalán y castellano. Depósito legal B-192228-07

Enllaços externs[modifica]