Joan Puig i Calafat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Puig i Calafat
Biografia
Naixement1802 Modifica el valor a Wikidata
Llucmajor (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1829 Modifica el valor a Wikidata (26/27 anys)
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata (Penjament Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupacióbrigand Modifica el valor a Wikidata

Joan Puig i Calafat,[1] conegut com a Durí (Llucmajor, Mallorca, 1802 - Palma, 1829) fou un bandoler de principis del segle xix que tingué atemorida les poblacions del migjorn de Mallorca. Tenia amagatalls a diferents coves de la serra de Galdent i a s'Arenal (cova d'en Durí). Robava i matava sense remordiments, juntament amb altres companys. No eren delinqüents generosos que robassin als rics per donar-ho als pobres sinó que ho feien a tots sense miraments. Era odiat i temut pel poble. Les autoritats posaren preu al seu cap i una vegada que l'agafaren ben aviat fugí de la presó. Finalment fou detingut, diuen que per la traïció d'un company de banda anomenat Bartomeu Fullana, Fullaní, d'Algaida i amb altra gent de la seva tropa fou penjat a Palma el 1829. La pena pels assassins fou “per suspensió en la forca” aleshores encara vigent com a forma d'execució. Només tres anys després fou canviada pel “garrot”.[2] En ell s'inspirà l'escriptor Sebastià Alzamora per escriure la seva novel·la La Malcontenta (Proa, 2015).[3]

Referències[modifica]

  1. Font Obrador, Bartomeu. Fra Pere Antoni Figuera i Tomàs, lexicògraf i el seu context vuitcentista. Ajuntament de Llucmajor, 2005, p. 7.  Arxivat 2018-04-12 a Wayback Machine.
  2. Carrió Villalonga, Pere. «LES POMES D'OR: EL BANDOLER DURÍ», 28-12-2016. [Consulta: 16 agost 2017].
  3. Ros, C. «Sebastià Alzamora: “Les dones en la meva obra són sempre fortes. No m’interessen les bledes”». AraBalears.cat, 13-09-2015.