Joan de la Pau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan de la Pau, o
Joan el Soldat
Biografia
NaixementGiovanni Cini da Pisa
1270 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Pisa (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1335 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (64/65 anys)
Pisa (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSan Francesco (Pisa) (fins al 1856, Cimitero Monumentale) 
Dades personals
Es coneix perFundador de la Companyia dels Disciplinants de San Joan Evangelista de la Porta de la Pau
Activitat
Ocupacióreligiós cristià Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósTercer Orde Regular de Sant Francesc
eremita, fundador
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Beatificació10 de setembre de 1857 , Roma nomenat per Pius IX
Festivitat12 de novembre

Joan de la Pau, també anomenat de Porta Pacis i Joan Soldat (Pisa, ca. 1270 - 1335) va ser un religiós toscà, fundador de la Companyia dels Disciplinants de San Joan Evangelista de la Porta de la Pau de Pisa. Va ser proclamat beat i és venerat per l'Església catòlica.

Biografia[modifica]

Giovanni Cini o Cini da Pisa, va ser soldat al servei de la República Pisana. El 8 d'octubre de 1296 va participar en un atemptat contra l'arquebisbe Matteo de Pisa i va ser empresonat. Durant l'estada a la presó, va meditar i va canviar la seva vida.

En sortir, va ingressar al Tercer Orde Regular de Sant Francesc. El 1305 va ser elegit president de la Pia Casa della Misericordia, dedicada a la caritat amb els necessitats; ell introduí la pràctica de dur les almoines (robes, menjar o diners) de nit, per evitar avergonyir qui les rebia en públic. Es va fer eremita, amb el nom de Joan de la Pau, a una ermita de la Porta de la Pau de la ciutat i va atraure molts seguidors joves; amb ells, fundà la Congregació dels Eremites Terciaris Franciscans, coneguts com a Fraticelli de la Penitència, ja extinta.

A l'ermita de Santa Maria della Sambuca, va fundar la Companyia de Disciplinants de San Joan Evangelista de la Porta de la Pau, amb l'objectiu que els seus membres, laics i sense vincle amb un orde religiós, conreessin la vida espiritual i fessin penitència i pregària. En aquesta església de la Sambuca, Joan passà els últims anys de la seva vida, tancat en una petita cel·la, rebent l'almoina del menjar quotidià a través d'una finestreta, sense sortir-ne.

Morí cap al 1335. Va ser enterrat al Cementiri Monumental de Pisa, i el 1856 les seves restes van ser traslladades a l'església de San Francesco de Pisa, dels frares menors conventuals.

Pius IX va confirmar el culte que se li retia, donant-li el títol de beat el 10 de setembre 1857. La seva festivitat és el 12 de novembre.

Bibliografia[modifica]

  • Un nuovo fiore serafico: il B. Giovanni Cini, confessore pisano, soldato et eremita (Quaracchi, 1906).