Joaquim Gutiérrez Fruitós

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoaquim Gutiérrez Fruitós

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1956 Modifica el valor a Wikidata (67/68 anys)
Barcelona (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócatedràtic, fisiòleg Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata

Joaquim Gutiérrez Fruitós (Barcelona, 1956) és catedràtic del Departament de Fisiologia i Immunologia i degà de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

Va néixer a Barcelona el 1956.[1] La seva trajectòria científica se centra en l'àrea de la fisiologia i l'endocrinologia de peixos, una línia d'estudi iniciada amb els treballs de tesina i tesi doctoral, dirigits pel Dr. Josep Planas Mestres, i centrats en les hormones pancreàtiques en teleostis. Es va doctorar l'any 1979[2] a la Universitat de Barcelona i un cop acabat el doctorat, va realitzar diverses estades a l'estranger (Londres, Chicago i Rennes) continuant la seva carrera investigadora a Seattle en el mateix àmbit de la fisiologia dels peixos i l'aplicació dels coneixements a l'aqüicultura, en un moment de gran activitat científica per impulsar el cultiu dels salmònids a tota la costa oest dels Estats Units.[3]

Ha ocupat els càrrecs de vicepresident i president de l'antiga Divisió de Ciències Experimentals i Matemàtiques de la Universitat de Barcelona. Ha estat director del Departament de Fisiologia i Immunologia de la Universitat de Barcelona i delegat del rector del campus d'excel·lència internacional Barcelona Knowledge Campus (BKC). Des del desembre del 2008 és degà de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.[4] El 2012 es va presentar a les eleccions a rector de la Universitat.[5]

En l'àmbit de la recerca, la seva activitat investigadora[1] se entra en l'àrea de la fisiologia i l'endocrinologia dels peixos. En l'actualitat, és l'investigador principal del Grup de Recerca Consolidat de Regulació i Optimització del Creixement en Espècies de Peixos d'Interès en Aqüicultura de la UB,[6] i dirigeix la Xarxa de Referència d'R+D+i en Aqüicultura de la Generalitat de Catalunya des del 2007. És autor de més de cent articles en revistes científiques i ha dirigit deu tesis doctorals i diversos projectes de recerca bàsica i aplicada per a la millora de la nutrició i el creixement en aqüicultura.

Obres[modifica]

  • Radioinmunoensayo de insulina en sangre de peces (Tesi doctoral, 1979)[2]
  • Daily rythms of insulin and glucose levels in the plasma of sea bass Dicentrarchus labrax after experimental feeding (1984)[7]
  • Hormonas pancreáticas en peces : variaciones estacionales, efecto del ayuno y de factores ambientales (1985)[7][8]
  • Plasma glucagon levels in different species of fish (1986)[7]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Dr. Joaquim Gutiérrez Fruitós». 22 de novembre de 2012, Eleccions al Rectorat [Consulta: 30 novembre 2014].
  2. 2,0 2,1 Gutiérrez Fruitós, Joaquín. Radioinmunoensayo de insulina en sangre de peces, 1979 [Consulta: 30 novembre 2014]. 
  3. «Joaquim Gutiérrez i Fruitós:«Cada cop més, el mercat laboral demana professionals relacionats amb diverses especialitats de la biologia»». Notícies. Universitat de Barcelona, 11-03-2011 [Consulta: 30 novembre 2014].
  4. «El catedràtic Joaquim Gutiérrez i Fruitós, reelegit degà de la Facultat de Biologia». Presspeople, 30-10-2012. [Consulta: 30 novembre 2014].
  5. Ibáñez, Maria Jesús «Quatre candidats a rector de la UB en les eleccions més disputades». El Periódico [Consulta: 2 desembre 2014].
  6. «Equip Investigador». Grup de Recerca Consolidat de Regulació i Optimització del Creixement en Espècies de Peixos d'Interès en Aqüicultura. [Consulta: 30 novembre 2014].
  7. 7,0 7,1 7,2 «Gutiérrez Fruitós, Joaquín». Worldcat Identities. [Consulta: 30 novembre 2014].
  8. Joaquín Gutiérrez Fruitós. Hormonas pancreáticas en peces: variaciones estacionales, efectos del ayuno y de factores ambientales. Universitat, 1985. 

Enllaços externs[modifica]