Johan van Hell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohan van Hell

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementJohannes Gerardus Diederik van Hell
28 febrer 1889 Modifica el valor a Wikidata
Amsterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 desembre 1952 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Amsterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióQuellinusschool (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballArts visuals i música Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Amsterdam (1904–1952) Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, ceramista, dibuixant, músic, dissenyador gràfic, artista visual Modifica el valor a Wikidata
Activitat1904 Modifica el valor a Wikidata –  1952 Modifica el valor a Wikidata
GènerePaisatge urbà Modifica el valor a Wikidata
Participà en
1924Jocs Olímpics d'Estiu de 1924 Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Johan van Hell (nascut Johannes Gerardus Diederik van Hell, Amsterdam, 28 de febrer de 1889 - Amsterdam, 31 de desembre de 1952) va ser un dissenyador gràfic, clarinetista, pintor, aquarel·lista, litògraf, escultor, i professor d'art neerlandès.

Fill d'una nissaga de diamantistes, es va formar a l'escola national de mestres de disseny (Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers) a Amsterdam, a la l'Escola d'Arts aplicades Quellinus, i a l'Acadèmia Nacional de Belles Arts d'Amsterdam. Van Hell era alhora un pintor i músic. Tocava com a clarinetista suplent a l'Orquestra Reial del Concertgebouw. Tot i rebre diverses proposicions d'un contracte fix al Concertgebouw, va preferir el paper d'interí, per tenir prou temps per a la seva obra plàstica.[1]

Era un convençut socialista, tal com es reflecteix en les seves pintures, dibuixos, litografies i cartells d'escenes del dia a dia del carrer. Pinta la gent al seu treball i els aturats amb molta afició, en un estil realista sense mai caure al parany del sentimentalisme o del realisme socialista.[1] També va produir litografies basades en les seves pintures, que es venien per unes poques monedes. Va estar involucrat en la confecció d'ex-libris, la il·lustració de llibres i el disseny de cartells per al SDAP, el precursor del Partit del Treball.

El 12 de novembre de 1915 es va casar amb Paulina Wijnman. Va morir el 2 d'octubre de 1930. Johan van Hell es va casar de nou en el 14 de juny de 1933 amb Caroline Lankhout.

D'octubre 2016 al febrer 2017, el museu More (Museum voor modern realisme) a Gorssel (Lochem) va organitzar una exposició retrospectiva.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Johan van Hell: op klare toon» (en neerlandès, anglès, alemany). Museum MORE. [Consulta: 10 desembre 2016].

Bibliografia[modifica]

  • Reijnders, Tineke; de Cort, Bart; Hofman, Koosje. Johan van Hell 1889-1952. Tielt: Uitgeverij Terra-Lannoo, 2005. ISBN 9058973808.