Johann Heinrich Graf

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohann Heinrich Graf

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 agost 1852 Modifica el valor a Wikidata
Töss (Suïssa) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort17 juny 1918 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Berna (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióETH Zürich (–1874)
Universitat de Berna (–1878) Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaBeiträge zur Theorie der Riemann'schen Fläche  (1878 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiLudwig Schläfli Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtiques i història de la ciència Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Berna Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralTheodor Anastassow, Franz Hartmann, Peter Hofstetter, Martin Meuli, Annie Reineck, Ephraim Stender
Família
CònjugeAnna Luisa Däniker (1874-)
Maria Magdalena Balli (1898-)
ParesMargaretha Kläui i Rudolf Graf

Johann Heinrich Graf (Töss, 16 d'agost de 1852 - Berna, 17 de juny de 1918) va ser un matemàtic suís, rector de la Universitat de Berna i promotor de la Biblioteca Nacional de Suïssa.

Vida i Obra[modifica]

Graf, fill d'un policia, va estudiat a Politècnic de Zuric en el qua es va graduar en ciències el 1874. Un cop graduat, va fer de professor de secundària a Berna, mentre feia els estudis de doctorat supervisat per Ludwig Schläfli. Es va doctorar el 1877 i l'any següent ja era professor adjunt de la universitat de Berna en la qual va romandre fins a la seva mort. El 1892, en jubilar-se Schläfli, va ocupar la seva càtedra.

A part de les seves tasques de recerca i docents a la universitat, Graf va exercir nombroses responsabilitats administratives: va ser degà i rector de la universitat, va ser regidor de l'ajuntament de Berna, va ser editor de la revista de la societat de ciències naturals (Naturforschende Gesellschaft), secretari de la Comissió Central de Geografia Nacional i, de 1895 a 1918, va presidir la Comissió de Biblioteques Suisses, càrrec des del que va promoure la creació de la Biblioteca Nacional de Suïssa (Schweizerische Landesbibliothek).[1]

Els treballs matemàtics de Graf se centren en les funcions de Bessel, tema sobre el que va publicar un llibre amb Salomon Eduard Gubler, publicat en dos volums apareguts el 1898 i el 1900. Però també va fer altres treballs en geometria i geodèsia.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Johann Heinrich Graf» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Neuenschwander, Erwin. «Graf, Johann Heinrich». Dictionnaire historique de la Suisse, 2010. [Consulta: 25 març 2018]. (anglès)