Jordi Anguera i Cailà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJordi Anguera i Cailà
Biografia
Naixement1840 Modifica el valor a Wikidata
Reus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 setembre 1919 Modifica el valor a Wikidata (78/79 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetge Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMaria del Carme de Sojo i Ballester Modifica el valor a Wikidata
FillsJosep Oriol Anguera de Sojo Modifica el valor a Wikidata

Jordi Anguera i Cailà (Reus, 1840 - Barcelona, 14 de setembre de 1919[1]) va ser un metge català, pare de Josep Oriol Anguera de Sojo, advocat i de Jordi Maria Anguera i de Sojo, metge. Marit de Maria del Carme de Sojo i Ballester.

Biografia[modifica]

Fill de Jordi Anguera i Brígida Caylà. Va estudiar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i es va doctorar a Madrid el 1867. Viatjà un any a París per perfeccionar estudis. Tornat a Barcelona, fou membre de la Junta Provincial de Sanitat i actuà a l'epidèmia de febre groga de 1870. Membre de la Reial Acadèmia de Medicina el 1872 on hi va ingressar amb el treball "Etiología y tratamiento de la fiebre amarilla". Va ser el primer president de la "Societat Mèdico-Farmacèutica dels Sants Cosme i Damià" que contribuí a fundar. Destacà en l'estudi de les qüestions mèdiques relacionades amb el dogma catòlic.[2]

Va ser el metge fundador, juntament amb Mossèn Josep Pons i Rabadà, de l'Hospital de l'Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet, per a tuberculosos. S'havia casat a Reus amb Maria del Carme de Sojo el 1872.[3][4]

Referències[modifica]

  1. Monso, José «Le docteur Georges Anguera» (en francès). Sainteté dans le monde, ou La vie admirable de la servante de Dieu Carmen de Sojo de Anguera, pàg. 212.
  2. Olesti Trilles, Josep. Diccionari biogràfic de reusencs. Reus: l'Ajuntament, 1991, p. 52. 
  3. Calbet i Camarasa, Josep M.; Montañà i Buchaca, Daniel. Metges i farmacèutics catalanistes. Valls: Cossetània, 2001, p. 24. 
  4. «Matrimonis.Llibre XVI. (1871-1875) pàg.35». A.H.A.T. Reus.Parròquia de Sant Pere Apòstol, 19-05-1872. [Consulta: 4 febrer 2020].

Enllaços externs[modifica]