José Ángel Sánchez Asiaín

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosé Ángel Sánchez Asiaín
Biografia
Naixement1r març 1929 Modifica el valor a Wikidata
Barakaldo (Biscaia) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 desembre 2016 Modifica el valor a Wikidata (87 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Central de Madrid
Es coneix perFou president del Banco de Bilbao
Activitat
OcupacióEmpresari i economista
OcupadorUniversitat de Deusto
Universitat de Valladolid
Banco de Bilbao
Universitat del País Basc Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Altres
TítolMarquis d'Asiaín (fr) Tradueix (2010–) Modifica el valor a Wikidata
Premis

José Ángel Sánchez Asiaín (Barakaldo, 1 de març de 1929-31 de desembre de 2016)[1] és un empresari, professor universitari i economista espanyol. Marquès d'Asiaín des de 2010.[2]

Biografia[modifica]

Es va llicenciar en Dret per la Universitat Comercial de Deusto, doctorant-se en Economia el 1958 per la Universitat Central de Madrid.

Va iniciar la seva marxa professional com a professor a la Universitat de Deusto al mateix temps que començava a treballar al Banco de Bilbao, obtenint la càtedra d'Hisenda Pública i Dret Fiscal a la en la de Valladolid. En aquest temps es va incorporar com a Secretari General Tècnic en el Ministeri d'Indústria. El 1968 va obtenir la càtedra en la Universitat de Bilbao, abandonant el treball en el Ministeri i rellançant la seva activitat al Banco de Bilbao, on passa per la Direcció d'Estudis, és nomenat Director General i arriba a ser President del Consell d'Administració, ja que va ocupar fins a 1988, quan es produeix la fusió amb el Banco de Vizcaya, passant a ser President de la nova entitat (Banco Bilbao Vizcaya) fins a 1990, moment en el qual abandona l'activitat bancària i és nomenat President de la Fundació BBV, antecessora de la Fundació BBVA.

Ha format part de l'equip directiu de diferents empreses, entre les quals mereix destacar-se Altos Hornos de Vizcaya, Iberduero, Banco de Crédito Industrial i United International Bank, entre altres.

De la resta de les seves activitats, destaca la seva condició de President del Patronat del Museu del Prado de 1990 a 1993, i també la seva labor al capdavant de la Fundació Cotec, que va presidir des de la seva creació el 1990 fins a 2012, quan va ser substituït per Juan Miguel Villar Mir.

Des que es va retirar de l'activitat bancària, a més de ser President d'honor de la Fundació BBVA, és conseller de diverses entitats espanyoles i estrangeres, destacant l'Istituto per le Opere di Religione (Vaticà), presideix el Consell Social de la Universitat Politècnica de Madrid, la Fundación de Ayuda contra la Drogadicción i el Colegio Libre de Eméritos.

Honors[modifica]

És doctor honoris causa per la Universitat del País Basc i la Universitat Miguel Hernández. És acadèmic de la Reial Acadèmia de la Història, de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres, de l'Acadèmia Europea de Ciències i Arts i la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques, i membre honorari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando.

Posseeix, entre altres, la Gran Creu de l'Orde Civil d'Alfons X el Savi i la Gran Creu de l'Orde de l'Infant Dom Henrique de Portugal; és Gran Oficial de l'Orde al Mèrit de la República Italiana i Gran Comanador de l'Orde de l'Estrella Polar de Suècia. Està distingit amb el Lan Onari del Govern Basc i el premi Juan Lladó de suport a la cultura i la recerca.

Referències[modifica]

  1. «Mor Sánchez Asiaín, l'expresident del BBVA que va iniciar la concentració de la banca espanyola». Diari Ara. [Consulta: 2 gener 2017].
  2. Prutkov, Kozma, Annuaire de la Noblesse Moderne des Maisons Principales de l'Europe, Montréal, 2010 (ISSN 1925-5594) (fr) Arxivat 2020-04-13 a Wayback Machine.

Enllaços externs[modifica]


Premis i fites
Precedit per:
Elías Terés Sádaba
Reial Acadèmia de la Història
Medalla 6

1989-2016
Succeït per:
Pedro Tedde de Lorca
Precedit per:
Antonio Polo Díez

Acadèmic de la RACEF
Medalla 40

1994-2016
Succeït per:
vacant
Precedit per:
Ramón Areces Rodríguez
Premi Juan Lladó
1987
Succeït per:
Juan March Delgado
Precedit per:
José María de Oriol y Urquijo
Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques
Medalla 1

1987-2016
Succeït per:
Vacant
Precedit per:
Ricardo García Cárcel
La herencia del pasado
Premio Nacional de Historia de España
2013
Succeït per:
Carmen Sanz Ayán
Los banqueros y la crisis de la monarquía hispánica de 1640