Vés al contingut

José Ruiz Farrona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosé Ruiz Farrona
Biografia
Naixement1887 Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XX Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata

José Ruiz Farrona (n. 1887) va ser militar espanyol que va lluitar en la Guerra Civil Espanyola.

Biografia[modifica]

Nascut el 2 d'octubre de 1887 a Valverde de Mérida,[1] va ser militar professional i va pertànyer a l'arma d'infanteria. Va arribar a ser membre de la maçoneria, en la qual es va iniciar el 1928.[1] El juliol del 1936 es trobava a Badajoz destinat en el Regiment «Castilla» n. 3, amb el rang de comandant.[2]

Conegut per la seva militància esquerrana, després de l'esclat de la Guerra civil es va mantenir fidel a la República i al costat d'altres oficials va impedir que la guarnició de Badajoz s'unís a la revolta. Durant les primeres setmanes de la contesa va arribar a manar una columna de milicians —la «Columna d'operacions d'Extremadura»—[3] en els fronts d'Extremadura i Centre.[4] Durant aquest període Ruiz Farrona va instal·lar el seu centre d'operacions a la localitat de Castuera.[5] Posteriorment ascendiria al rang de tinent coronel. Al desembre de 1936 va ser nomenat comandant de la 63a Brigada Mixta,[2] agregada a la «Agrupació de forces del Tajo-Extremadura». Uns mesos després, al juny va assumir el comandament de la 37a Divisió, unitat que va manar al març de 1938.[6] També va exercir breument el comandament del VII Cos d'Exèrcit, al setembre de 1937.[7]

Al final de la contesa va ser capturat pels franquistes, i fou empresonat. El 1940 va ser jutjat per un tribunal militar sota l'acusació d'«adhesió a la rebel·lió militar» i condemnat a mort, si bé la pena li seria commutada per la de trenta anys de reclusió.[1] També fou expulsat de l'Exèrcit.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • de Paz Sánchez, Manuel. Militares masones de España: diccionario biográfico del siglo XX. UNED Alzira-Valencia, 2004. 
  • Engel, Carlos. Historia de las Brigadas Mixtas del Ejército Popular de la República. Madrid: Almena, 1999. 84-922644-7-0. 
  • Martínez Bande, José Manuel. La batalla de Pozoblanco y el cierre de la bolsa de Mérida. Madrid: Editorial San Martín, 1981. 
  • Martínez Bande, José Manuel. La Marcha sobre Madrid. Madrid: Editorial San Martín, 1982. 
  • Romero García, Eladi. Itinerarios de la guerra civil española: guía del viajero curios. Laertes, 2001.