Josefina Mascareñas Portusach

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosefina Mascareñas Portusach
Biografia
Naixement1915 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort5 febrer 1978 Modifica el valor a Wikidata (62/63 anys)
Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópianista, pedagoga Modifica el valor a Wikidata

Josefina Mascareñas i Portusach (Barcelona, 1915 - Sant Cugat del Vallès, 5 de febrer de 1978)[1] fou una pianista i pedagoga catalana.

Nascuda al barri de Gràcia de Barcelona filla de Josep Maria Mascareñas i Josefina Portusach, coneguda com a "Finita". Va estudiar al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. També va perfeccionar la seva tècnica amb el piano amb els mestres Blai Net i Sunyer i Frank Marshall. L'any 1936 es traslladà a viure a Sant Cugat del Vallès on fundà la primera acadèmia de música de la ciutat. On feia classes de solfeig, teoria, piano i guitarra als infants de la vila, sobretot vers la segona meitat del segle xx. També donava classes en el col·legi del Pinar, a Sant Cugat i organitzava concerts i festivals locals de música i dansa amb els seus alumnes, alguns d'ells es van celebrar al teatre de La Unió i al Casal del Metge de Barcelona. En la dècada dels 60 del segle passat va tenir com a col·laboradora a Montserrat Calduch i Triguero, la qual acabava d'arribar a la vila. També es van fer estudis de dansa a càrrec del mestre Arcadi Carbonell a la seva acadèmia. Va col·laborar en més d'una ocasió tocant l'orgue del Monestir de Sant Cugat.[2]

Durant uns anys va estiuejar al municipi de L'Escala al qual va compondre una sardana, Tramuntana de l'Escala. Era una gran aficionada a la fotografia i va guanyar nombrosos premis.[cal citació]

A final dels anys 70 del segle passat, a causa de la cobertura de la riera de Vulpalleres, se li va dedicar un carrer al nou barri de Coll Favar. El 5 d'octubre de 1997 les seves exalumnes li van retre un homenatge que van incloure diverses activitats, entre les que van destacar una cantada a càrrec de la Coral del Club Muntanyenc de Sant Cugat, una exposició de fotografia retrospectiva al Conservatori Victòria dels Àngels i un concert de piano a càrrec d'Antoni Besses.[3] El 15 de març de 2009[4] es va inaugurar un monòlit[5] al carrer de la ciutat dedicat a ella.

Referències[modifica]

  1. Digital, La Vanguardia. «Edición del martes, 14 febrero 1978, página 26 - Hemeroteca - Lavanguardia.es». hemeroteca.lavanguardia.com. [Consulta: 2 octubre 2016].
  2. «Diari de Sant Cugat 209». issuu.
  3. Gutiérrez, Maria José «Les exalumnes de Finita Mascareñas l'homenatjaran diumenge». Els 4 cantons. Setmanari independent de Sant Cugat del Vallès.
  4. «Sant Cugat recorda amb una placa la professora Josefina Mascareñas». [Consulta: 2 octubre 2016].
  5. «Monuments Commemoratius de Catalunya». Institut d'Estudis Català. [Consulta: 2 octubre 2016].

Enllaços externs[modifica]