Josep Sol i Padrís

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Sol i Padrís

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1816 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort2 juliol 1855 Modifica el valor a Wikidata (38/39 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciójurista, advocat, emprenedor Modifica el valor a Wikidata

Josep Sol i Padrís,[1] o Pedrís (Barcelona, 1816 - 2 de juliol de 1855[2]) fou un advocat, industrial, periodista i polític proteccionista català.

Biografia[modifica]

Fill de Joan Sol i Farriols propietari i Gertrudis Padrís naturals de Barcelona. Des del 1849 Sol i Padrís va prendre part en diferents comissions d'industrials i de forces vives catalanes que anaven a Madrid per defensar les posicions proteccionistes davant les pretensions de les forces polítiques lliurecanvistes. Va ser diputat a corts per Granollers el 1851 i el 1853.[1]

Va dirigir la fàbrica Güell, de Sants, anomenada el Vapor Vell, propietat de Joan Güell i Ferrer.[3] L'any 1855 el van elegir president de l'Institut Industrial de Catalunya.

Col·laborà en les publicacions La Verdad i La Corona de Barcelona, i fou un dels fundadors d'El Bien Público. Publicà el poema Desperta Ferro (1840), Apuntes críticos a los orígenes del teatro español de Moratín (1849) i Barcelona histórica y monumental (1850).

Morí d'un tret a conseqüència d'uns fets produïts en la vaga general de Catalunya del 2 de juliol de 1855.

A Sabadell hi ha el carrer de Sol i Padrís i el barri de Sol i Padrís, al Districte 1, dedicats a la seva persona, per tal com l'empresa Güell que ell dirigí va ser l'encarregada d'instal·lar la segona màquina de vapor a la ciutat, poc després de la del vapor d'en Formosa.[3]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]