Kärlek starkare än hat eller Skogsdotterns hemlighet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaKärlek starkare än hat eller Skogsdotterns hemlighet
Fitxa
DireccióVictor Sjöström Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióPeter Lykke-Seest Modifica el valor a Wikidata
FotografiaHenrik Jaenzon Modifica el valor a Wikidata
ProductoraSvenska Biografteatern Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenSuècia i Dinamarca Modifica el valor a Wikidata
Estrena1r gener 1914 Modifica el valor a Wikidata
Durada30 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcap valor
suec Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema mut i drama Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0004198 Filmaffinity: 450313 Letterboxd: karlek-starkare-an-hat-eller-skogsdotterns-hemlighet TMDB.org: 1282619 Modifica el valor a Wikidata

Kärlek starkare än hat eller Skogsdotterns hemlighet (en suec Amor més fort que l'odi o El secret de la filla del bosc) és una pel·lícula muda sueca de 1914 dirigida per Victor Sjöström i protagonitzada per John Ekman, Doris Nelson i Richard Lund en els papers principals. La pel·lícula avui s'ha perdut.

Trama[modifica]

"Tattar-Johan" i la seva germana Elsa viuen a les profunditats del bosc. En Johan els alimenta a tots dos de la caça furtiva, mentre que l'Elsa de vegades baixa al poble a comprar. El guarda forestal del poble s'enamora de l'Elsa, que també comença a enamorar-se d'ell, i van junts a un ball. Tanmateix, el seu ball és interromput per un granger que ha acusat Johan de caça furtiva.

El guarda forestal es posa en marxa per detenir el culpable i l'Elsa el segueix. Els homes acaben en una baralla ferotge, però en Johan aconsegueix alliberar-se i s'escapa al vell molí. Aleshores aconsegueix tancar el guarda forestal al molí i obre les comportes perquè l'aigua hi entri.

Llavors ve l'Elsa al molí. Ara els germans es barallen entre ells, i la baralla acaba amb tots dos a l'aigua. En Johan és abatut i s'ofega, però Elsa arriba a terra i aconsegueix salvar el seu estimaten l'últim moment.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

El guió de la pel·lícula fou escrit pel guionista noruec Peter Lykke-Seest, que va escriure una sèrie de guions originals per a Svenska Biografteatern. És la primera de les pel·lícules de Sjöström que es va rodar fora d'Estocolm, probablement a Älvkarleö a Norduppland el juny de 1913. Molt poc de la pel·lícula es va rodar en un estudi.

La pel·lícula va tenir la seva estrena mundial l'1 de gener de 1914 al Verdenspeilet de Kristiania (actual Oslo). L'estrena sueca va ser al Cosmorama de Göteborg el 5 de gener del mateix any, i l'estrena d'Estocolm al cinema Regina el 26 de gener. S'han trobat dues ressenyes dels diaris d'Estocolm: a Aftonbladet van qualificar la direcció de Sjöström d'"admirable", mentre que Social-Demokraten va apreciar l'"Älvkarleby escènic" i van pensar que la pel·lícula era "extremadament emocionant". Sydsvenska Dagbladet va dir que la baralla al molí va ser especialment emocionant, i també va esmentar "el pintoresc Älfkarleö" així com l'excel·lent foto.

A més dels països nòrdics, la pel·lícula es va vendre a Austràlia, Anglaterra, Itàlia, Hongria, EUA i Àustria. Es creu que es va tornar a distribuir a la dècada de 1920, però ara s'ha perdut.[1]

Referències[modifica]