Kang Youwei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKang Youwei

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(zh-cn) 康有為 Modifica el valor a Wikidata
19 març 1858 Modifica el valor a Wikidata
Nanhai (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 març 1927 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Tsingtao (Xina) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaTomb of Kang Youwei (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióConfucianisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFilosofia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptor, filòsof, periodista, polític Modifica el valor a Wikidata
PartitGuomindang Modifica el valor a Wikidata
GènereTractat Modifica el valor a Wikidata
AlumnesLiang Qichao Modifica el valor a Wikidata
Participà en
1898Reforma dels Cent Dies Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralLiang Qichao Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsKang Tongbi Modifica el valor a Wikidata
GermansKang Youpu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Kang Youwei

Kang Youwei (en xinès simplificat: 康有为; en xinès tradicional: 康有為; en pinyin: Kāngyǒuwéi), nascut Kang Zudai (康祖詒), nascut al districte de Nanhaiprop de Canton, província de Guandong el 19 de març de 1858 i mort, enverinat, el 31 de març de 1927, a la ciutat de Qingdao, província de Shandong quan tenia 69 anys. Fou un intel·lectual, pensador, reformista i cal·lígraf que va viure durant els darrers anys de la dinastia Qing i els primers anys de la República. Partidari d'una monarquia constitucional,[1][2] de la modernització de la Xina i un fervorós nacionalista que va revaloritzar el paper del confucianisme. L'emperador Guangxu[3] va intentar tot un seguit de canvis amb la denominada “Reforma dels Cent Dies”, que recollia moltes de les idees de Kang i que fou avortada per la reacció dels conservadors de la cort, amb el suport de l'emperadriu Cixi i la intervenció del militar Yuan Shikai; quan van veure que es posaven en perill la seva posició i privilegis. Per mor del risc de perdre la vida fugí al Japó [3] amb el seu deixeble Liang Qichao. Més endavant viatjà al Regne Unit, Canadà, Índia i Indonesia. Encara que enemic de l'absolutisme, representat per Cixi, en ser partidari de la monarquia va tenir desavinences amb els republicans de Sun Yat-sen.que aconseguiran implantar la República. Tornà a la Xina el 1913. Però quan Puyi perd el tron, després d'un intent efímer de restaurar la monarquia, Kang Youwei es refugià a Xangai amb un reduït nombre de seguidors. L'ideal polític de Kang no es va dur mai a la pràctica. Va escriure un tractat filosòfic i utòpic “ El llibre de la Gran Unitat “ (大同書) on desenvolupà el principi del datong (nom en pinyin).[4][5]

Referències[modifica]

  1. Jinfan Zhang. Pàg, 577
  2. Ramírez Ruiz, Raúl. Historia de China contemporánea : de las guerras del opio a nuestros días. Madrid: Síntesis, D.L. 2018. ISBN 978-84-9171-211-4. 
  3. 3,0 3,1 [enllaç sense format] http://chinatown.library.uvic.ca/kang_youwei Arxivat 2013-09-27 a Wayback Machine.
  4. Rowe, William T.. China's last empire : the great Qing. Cambridge, Mass.: Belknap Press of Harvard University Press, 2009. ISBN 978-0-674-03612-3. 
  5. Schirokauer, Conrad. Breve historia de la civilizacion china. Barcelona: Ediciones Bellaterra, 2011. ISBN 978-84-7290-555-9. 

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kang Youwei