Karomama Meritmut

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKaromama Meritmut

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle IX aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle IX aC Modifica el valor a Wikidata
Esposa del déu Amon
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdotessa Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntic Egipte Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesOsorkon II Modifica el valor a Wikidata  i Karomama I Modifica el valor a Wikidata

Karomama Meritut (Krmm mrj.t Mw.t, "Karomama, amant de Mut"; prenom: Sitamun Mutemhat) o Karomama G, va ser una sacerdotessa egípcia, que tingué el títol d'Esposa del Déu Amon durant la dinastia XXII.[1]

Karomama Meritmut
en jeroglífic
mwttmrkA
r
Z1M
a
M
a

Segurament sigui la mateixa Karomama, filla del faraó Osorkon II, que va ser representada a la sala de la festa sed del faraó i que és coneguda per l'egiptologia com a Karomama C. Va seguir a Henuttaui com a gran sacerdotessa del déu Amon i va ser substituïda per Xepenupet I.

Estatua de Karomama, Divina Adoratriu d'Amon al Museu del Louvre.

Karomama Meritmut està representada a la capella de Karnak Osiris-Nebankh ("Osiris, Senyor de la Vida"). També la representa una estàtua votiva de Maat, present del seu supervisor del tresor Ahentefnakht, que va ser trobada a Karnak i que avui s'exposa al Museu de Berlín. A Berlín també s'hi exposen una estela seva i els seus vasos canopi i uixebtis.[2] Tot i així la representació de Karomama Meritmut més coneguda és una estàtua de bronze, l'Estatua de la Divina Adoratriu Karomama (N 500), que també va rebre del seu supervisor del tresor i que s'exhibeix avui al Museu del Louvre.[3][4]

La seva tomba va ser trobada el desembre de 2014 a la zona del Ramesseum de Tebes.[5]

Referències[modifica]

  1. Dodson i Hilton, 2004, p. 219.
  2. Dodson i Hilton, 2004, p. 220.
  3. Dodson i Hilton, 2004, p. 2019.
  4. Jacquet-Gordon, 1967, p. 86-93.
  5. «Egyptologie : la tombe d'une reine inconnue découverte à Louxor» (en francès). Le Parisien, 11-12-2014. [Consulta: 27 gener 2022].

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Dodson, Aidan; Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt (en anglès). Thames & Hudson, 2004. ISBN 0-500-05128-3. 
  • Jacquet-Gordon, Helen «A Statuette of Ma'et and the Identity of the Divine Adoratress Karomama» (en anglès). ZAS - Zeitschrift für Ägyptische Sprache und Altertumskunde, 94, 1967, pàg. 86-93. DOI: https://doi.org/10.1524/zaes.1967.94.2.80.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Karomama Meritmut