Kaskar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Kaskar (siríac Kashkar) fou una antiga ciutat de l'Iraq. Era una vila babilònia de nom Ka-as-ka-ri que ja és esmentada en temps d'Assurbanipal. Fou domini dels aquemènides, selèucides i parts, i en alguns períodes fou part del domini romà. Sota els parts fou seu d'un petit regne que va existir fins a la fundació de l'imperi sassànida, el primer rei del qual, Ardashir I, el va destruir.

Apareix llavors (segle iii) com a seu d'un bisbat nestorià, el titular del qual substituïa al patriarca de Selèucia-Ctesifont quan la seu estava vacant. Era un dels 72 districtes administratius de la província sassànida de l'Iraq i va passar als àrabs amb la resta del país.

Quan el governador de l'Iraq, al-Hadjdjadj, va haver reprimit la revolta d'al-Ashath, va decidir construir una nova ciutat (vers 702-705) situada entre les dues viles principals, Kufa i Bàssora, i li va dir Wasit (centre) perquè estava al centre de les dues. Aquesta ciutat estava enfront de la ciutat de Kaskar, l'antiga vila sassànida, a la riba occidental del Tigris, mentre Kaskar estava a l'oriental. Les dues ciutats van quedar unides per un pont de vaixells.

La ciutat va existir fins al segle xiv quan el canvi de curs del riu la va fer inhabitable.

Referències[modifica]