Vés al contingut

Kesra (pa)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarKesra
Característiques
País d'origenAlgèria Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipuspa pla Modifica el valor a Wikidata

La kesra (àrab: كسرة, kisra, pronunciat en àrab algerià kesra) és un tipus de blini o pa rodó i pla fet amb sèmola fina que es cou en una tagina i que es fa servir com a pa de cada dia a la cuina d'Algèria.[1] A Alger és anomenada khobz el ftir, a la Cabília aghroum n'tajin, i a l'Aurès arekhsas o arekhsis.

Aquest pa d'origen amazic ja va ser descrit per Apià en època romana després de la batalla d'Escipió Emilià contra el regne numidi de Massinissa.

Elaboració[modifica]

Es prepara amb sèmola de blat, oli d'oliva (o mantega prèviament fosa), sal i aigua. A més, depenent de la regió o l'artesà, se li pot afegir rent o algun saboritzant com comí o aiguanaf.

Els ingredients es pasten, es fan boles i es deixa actuar el rent. Després cada bola s'aplana dins d'una tagina fang sobre el fogó de gas (avui també en paelles, si cal, i en cuines elèctriques, d'inducció, etc.), es punxa amb una forquilla i es cou dels dos costats, primer d'un i després l'altre.

Actualment es pot fer amb una màquina de fer pa domèstica. És típic tapar-la amb un drap, un cop feta, per a intentar així que no es refredi tan ràpidament.

Una variant n'és el matlú, que com no conté oli la massa creix més, sent la massa més alta i menys densa. En menja si pot ser calent per a acompanyar plats salats com la sopa shurba o guisats en general. També hi ha d'altres variants, com per exemple la kesra feta amb farina d'ordi, la kesra sense rent, etc.

Consum[modifica]

Com altres pans pita en el món àrab, la kesra es pot menjar freda o calenta, sola o untada amb mantega, mel o melmelada. Es pot menjar al berenar o a l'esmorzar acompanyada de llet agra (leben) o de llet quallada (raib). Pot estar aromatitzada amb unes gotes d'aiguanaf o amb uns grans de comí negre.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Auzias, Dominique; Labourdette, Jean-Paul. Algérie (en francès). Petit Futé (Country Guides). ISBN 9782746925755. 
  • Certain, Christophe. Cuisine pied-noir (en francès). Edisud, 2006 (Voyages gourmands). ISBN 978-2744902833. 
  • Mehedi, Zohra. La Cuisine d'Algérie (en francès). Publisud, 1996 (Cuisine du monde). ISBN 978-2866007904. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kesra