L'americà tranquil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaL'americà tranquil
The Quiet American Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJoseph L. Mankiewicz Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJoseph L. Mankiewicz Modifica el valor a Wikidata
GuióEdward Lansdale i Joseph L. Mankiewicz Modifica el valor a Wikidata
MúsicaMario Nascimbene Modifica el valor a Wikidata
FotografiaRobert Krasker Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeWilliam Hornbeck Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUnited Artists i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1958 Modifica el valor a Wikidata
Durada120 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enThe Quiet American (novel·la) Modifica el valor a Wikidata
Gènerepel·lícula basada en una novel·la i drama Modifica el valor a Wikidata
Temacorresponsal de guerra i Guerra Freda Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióImperi colonial francès Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0052106 Filmaffinity: 818736 Allocine: 49745 Rottentomatoes: m/1143978-quiet_american Letterboxd: the-quiet-american-1958 Allmovie: v107056 TCM: 87492 TV.com: movies/the-quiet-american-1958 AFI: 52699 TMDB.org: 85514 Modifica el valor a Wikidata

L'americà tranquil (a l'anglès original The Quiet American) era la primera adaptació al cinema de la novel·la homònima de Graham Greene, estrenada el 1958. Aquesta pel·lícula ha estat doblada al català. [1] La pel·lícula, dirigida per Joseph L. Mankiewicz i protagonitzada per Audie Murphy, Michael Redgrave, i Giorgia Moll, va ser ben rebuda per la crítica, tot i no ser un èxit de taquilla.

El guió cinematogràfic va ser escrit per Mankiewicz, amb aportacions no reconeguda als crèdits de l'oficial de la CIA Edward Lansdale, que es deia sovint que era l'inspirador[1] del personatge "Pyle", que interpretava Murphy.

La pel·lícula també es va dedicar a Ngo Dinh Diem, el president del Vietnam del Sud – amb suport dels EUA - que va prendre possessió poc després de la publicació de la novel·la. En un Hollywood encara recuperant-se de la llista negra de comunistes americans, la pel·lícula obria la controvèrsia i Graham Greene estava furiós per com el seu missatge antiguerra va ser esborrat,[1] i definia la pel·lícula de Mankiewicz com "propaganda".

Argument[modifica]

Saigon durant el 1952. Les forces d'alliberament nacional vietnamites estan preparant vagues contra les normes colonials franceses. La pel·lícula es desenvolupa en el marc d'un melodrama complex i un assassinat misteriós amb fons polític.

La pel·lícula comenta amb la premissa de Greene al final del llibre, salvant la culpabilitat moral de Pyle, i descrivint els comunistes com els responsables dels actes terroristes que, a la novel·la, eren provocacions dels anticomunistes. Això li treia el sentiment antiamericà del llibre. És també important notar que a la pel·lícula no es permetia a Fowler recuperar Phuong al final.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 "Un retrat del suport que donaven els Estats Units 1950 al Vietnam", Richard Phillips World Socialist Web Site, 2002, pàgina web: WSWS-TQA-d17.
  2. «The Quiet American». The New York Times.

Enllaços externs[modifica]