La Iconoclasta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesLa Iconoclasta
Tipuspublicació periòdica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici1909 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióIgualada Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Ideologiaanarquisme Modifica el valor a Wikidata

La Iconoclasta va ser una publicació anarquista editada a Igualada l'any 1909.

Descripció i continguts[modifica]

Portava el subtítol Hoja de propaganda Librepensadora i tot seguit publicada por la sociedad de su nombre. Es va imprimir als tallers de la Viuda de Marian Abadal. El primer i únic número es va publicar el 30 de maig de 1909. Tenia quatre pàgines i dues columnes, amb un format de 32 x 22 cm.

Era una publicació que volia difondre les idees anarquistes. En el primer article, hi diu que volen defender nuestras ideas y nuestras verdades y atacar de firme sin contemplaciones de ningún género la mentira y toda suerte de convencionalismos en los que no se vislumbre el sello de la verdad. Somos iconoclastas.[1] Tot el número té un caràcter violent i anticlerical. En ell hi ha un article sobre el comportament de les dones en la societat, un assaig sobre el que és un lliurepensador i una carta sobre els cementiris civils.[2] Hi ha la signatura de Maria Trulls i Algué, que fué, durante muchos años, la figura máxima y el símbolo del anticlericalismo igualadino,[3] i també un article signat amb el pseudònim Mitus i un altre de Cristòbal Litrán.

Referències[modifica]

  1. La Iconoclasta, núm. 1, maig 1909.
  2. Miret Solé, M. Teresa. La premsa a Igualada (1808?-1982). Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1983, p. vol. 1, p. 200. 
  3. Solsona Cardona, Ramon. Mi ciudad y yo. Igualada: Nicolau Poncell, 1948, p. 109. 

Localització[modifica]

Enllaços externs[modifica]