La Lladura

Infotaula de geografia físicaLa Lladura
Imatge
TipusRierol Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial2.256,6 m
Regió/prov.Catalunya Catalunya del Nord
LocalitzacióEstany Gros
Final
Cota final1.419,7 m
Entitat territorial administrativaErau (França) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPrats de la Ribera, a Real
DesembocaduraRiu Aude Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 37′ 49″ N, 2° 07′ 52″ E / 42.6303°N,2.1311°E / 42.6303; 2.1311
Conca hidrogràficaconca del riu Aude Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida15,6 (longitud) km
TravessaEls Angles i Formiguera (Capcir)

La Lladura és un riu de la comarca del Capcir, a la Catalunya del Nord, que neix en el terme de Formiguera i discorre posteriorment pel dels Angles, per retornar tot seguit al de Formiguera. S'aboca en l'Aude en els Prats de la Ribera, dins del terme de Real.

El riu és[1] en el seu primer tram a l'oest del terme de Formiguera, en el segon al nord del dels Angles, i en el tercer travessa el centre, i se'n va cap al nord-est, del terme de Formiguera. En el darrer tram, finalment, marca el termenal entre Formiguera i Real.

Terme de Formiguera[modifica]

Es considera l'inici de la Lladura a l'Estany Gros, estany que rep les aigües procedents dels Estanys de Camporrells, de l'Estany Llarg i de l'Estany Rodon a través del Rec dels Estanys de Camporrells i del Rec de la Coquilla. El primer tram el riu discorre de nord a sud, però en arribar a l'Estany de la Basseta, o la Basseta de Dalt, poc després de rebre per la dreta el Rec dels Estanys Secs, i als estanyols de les Bassetes, el riu gira cap a llevant, supera el Salt dels Porcs i rep per la dreta el Rec de les Callestrines. Decantat cap al sud-est, emprèn un arc que a poc a poc es va decantant cap al nord-est, al bell mig del qual rep per la dreta el Rec de les Carboneres, que aporta les aigües dels recs del Planer de les Carboneres, del Planer de Camporrells i del Roc Roig i, al cap de poc, l'aportació de la Basseta de Baix. Aleshores, la Lladura passa entre la Solana i la Baga de la Lladura, fins que arriba al nord del Refugi de la Lladura, moment en què el curs del riu es decanta clarament cap al sud-est, fins que arriba al límit del terme de Formiguera i entra en el dels Angles.

Terme dels Angles[modifica]

El riu entre en el terme dels Angles entre la Creu d'en Pasqual i la de la Lladura, en direcció sud-est, però de seguida comença a canviar de direcció, i forma un arc que acaba sortint del terme en direcció nord-est. Abans, però, rep per la dreta el còrrec del Drol·li i travessa els Camps de Vallsera, on hi havia hagut el poble d'aquest nom, rep el còrrec de la Canyada, passa pel nord de les restes de Santa Maria de Vallsera i rep per la dreta el Rec de Vallsera. Just a llevant de l'aiguabarreig esmentat hi ha el Molí i la Farga de Vallsera, al nord dels quals el riu surt del terme dels Angles i entre la Creu del Prat de Claveria i la Creu de la Farga surt del terme dels Angles i torna a entrar en el de Formiguera.

Terme de Formiguera[modifica]

Un cop de nou dins del terme de Formiguera, on entra pel sud-oest del terme, també al sud-oest del poble de Formiguera, la Lladura s'adreça cap al nord-est, passa per dessota del Solà de Caselles, i arriba als Prats de Caselles, on entra en contacte amb l'extrem de ponent del nucli urbà de Formiguera, on hi ha la resclosa i el càmping de Formiguera. Sempre cap al nord-est, passa pel sud del barri d'Andorra, o de les Cases d'Amunt, del poble de Formiguera, després també pel sud del nucli originari del poble de Formiguera i, sempre cap al nord-est, travessa la part més plana del terme i va de dret cap al poble de Real, a les envistes del qual la Lladura es converteix en l'element que marca el límit de les dues comunes.

Termes de Formiguera i Real[modifica]

Des de les partides de les Illes i dels Prats de la Ribera, la Lladura fa breument, uns 200 metres, de termenal, fins al moment en què s'aboca en l'Aude, poc abans de l'Embassament de Puigbalador.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «4 - Els Angles i 70 - Formiguera». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN 1243-2032. 
  • Becat, Joan. «121 - Real». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN 1243-2032. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Els Angles, Formiguera i Real». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8.