La Manyosa (Granera)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
La Manyosa
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xi, XX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Altitud729,6 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaGranera (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióGranera (Moianès)
Map
 41° 44′ 37″ N, 2° 04′ 03″ E / 41.74353°N,2.06743°E / 41.74353; 2.06743
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC28926 Modifica el valor a Wikidata

La Manyosa és una masia del terme municipal de Granera, a la comarca catalana del Moianès. Pertany a la parròquia de Sant Martí de Granera, tot i que en èpoques anteriors estigué adscrita a Sant Llogari de Castellet. És una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.[1]

Situació[modifica]

La Manyosa el 1982

Està situada a 729,6 metres d'altitud al sector nord-est del terme, al nord de la Serra Pelada, a l'esquerra del torrent de la Manyosa. Queda al nord-est de la Roca de l'Àliga i al sud-est de la Trona.

S'hi accedeix preferentment pel camí del Marcet a la Manyosa, que arrenca de la carretera BV-1245 en el punt quilomètric 6,150, a ponent del pont del Marcet, des d'on surt el camí rural cap al nord-oest que mena a la Manyosa en 1,6 quilòmetres de bon camí. Modernament s'ha obert un altre camí que des de la Manyosa mena directament a Granera, passant pel repetidor de telecomunicacions del Castellar.

Entre els edificis de la masada, destaca la capella dels Templers (Sant Humbert de la Manyosa), construcció tardomedieval i a ponent de la masia es troba la font de la Manyosa.

Descripció[modifica]

La tasca de reconstrucció de l'actual propietari intenta donar al lloc la seva antiga presència. La capella, situada davant mateix de la casa, ha estat copiada de l'original. D'una sola nau i amb absis semicircular. La resta d'edificis, tots molt nous, formen un conjunt de dos nivells constructius diferents de pedra vista amb coberta a dues aigües. Tipus típic de masia rural, per bé que l'interior intenta seguir la tipologia gòtica original.[1]

Història[modifica]

Des d'època preromànica es té notícia d'una capella enderrocada per Almansur al segle x. Del segle xi es coneix l'existència d'una altra capella entre els "castrums" de Castellterçol i Granera. Al segle xii passà a ser dels templers. Cap al segle xiv s'amplia i el 1370 Pere III donà i atorgà els privilegis del lloc a la confraria de Ballesters Caçadors de la Ploma. A finals del segle xviii s'eixampla el palau gòtic pel cantó de llevant. Durant el segle xix es malmeten les parts de l'antic palau, així com la parròquia.[1]

Galeria d'imatges[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Garcia-Pey, Enric. Granera: recull toponomàstic. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya - Societat d'Onomàstica, 2004 (Col·lecció "Monografies", 26). ISBN 978-84-393-6526-6. 
  • Rodríguez Lara, José Luis. «Granera». A: Aproximació a la Toponímia del Moianès. Barcelona: Rafael Dalmau, Editor, 2009 (Col·lecció "Camí Ral", 30). ISBN 978-84-232-0735-0. 
  • GAVÍN, Josep M. Vallès Oriental. Barcelona: Arxiu Gavín i Editorial Pòrtic, 1990 (Inventari d'esglésies, 23). ISBN 84-7306-410-0

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «La Manyosa». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 31 agost 2015].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Manyosa