La Remunta

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
la Remunta
Imatge
Vista frontal de la Masia la Remunta
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVII, XIX Final
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administratival'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Major, 94.
Map
 41° 21′ 35″ N, 2° 05′ 37″ E / 41.35961°N,2.09351°E / 41.35961; 2.09351
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC20700 Modifica el valor a Wikidata

La Remunta, nom popular - en haver estat inclòs dins dels terrenys de l'antiga caserna de La Remunta- del mas conegut antigament per Ca l'Agustí o Ca n'Angulo,[1] és una antiga masia de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) protegida com a bé cultural d'interès local.[2]

Descripció[modifica]

La masia és de planta basilical amb coberta a dues vessants en el cos central i a una sola al costat esquerre. El costat dret presenta un terrat. A la façana principal s'obren tres obertures a la planta baixa i altres tres al primer pis, però la porta principal està situada al centre del primer pis i s'accedeix a ella mitjançant una escala doble. A les golfes s'obren dues finestres amb l'ampit motllurat. Totes les obertures, excepte les de la planta baixa, tenen la llinda i els brancals de carreus de pedra vista. La façana posterior és similar a la principal excepte a nivell de les golfes on s'obre una galeria de cinc arcs de mig punt.

El 1886 es van construir unes instal·lacions annexes destinades a cuidar del bestiar de la caserna: quadres, infermeria veterinària, obrador per a ferrar, etc. Són edificacions d'una o dues plantes realitzades en maó pintat o arrebossat i cobertes de terrat o de teulada a doble vessant, com al mòdul de magatzem. Les obertures són d'arc de mig punt o d'arc rebaixat i es troben alguns elements decoratius com pilastres adossades als murs, frontons corbats als terrats, motllures llises a la part superior de les obertures, etc.

Història[modifica]

Inicialment fou masia o casa senyorial. Hi ha la data de 1691 a la llinda de la porta del darrere. La documentació més antiga que es conserva és del 1740.

El Ministeri de la Guerra la va comprar l'any 1886 a la seva propietària, Mercedes Amat, descendent del Virrei Amat, per la quantitat de 75.000 rals de billó, junt amb el terreny que l'envolta d'una superfície de 8,5 hectàrees. Va ser destinada al cos d'artilleria fins al 1902, en què va passar a Dipòsit de Sementals d'Artilleria. El 1994 es va instal·lar una escola de capacitació agrària

Actualment el propietari actual és l'Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, la masia es troba en estat d’abandó, tot i que s'han rehabilitat alguns edificis adaptant-los a serveis de la ciutat i promocionant l'edificació de pisos al voltant.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Remunta
  1. [enllaç sense format] http://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/2011/02/03/lhospitalet-de-llobregat-1732/ Plànol de 1732 on es destaca el nom de Ca l'Agustí.
  2. «Masia la Remunta». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 abril 2012].