La Xava

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreLa Xava
Tipusllibre Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorJuli Vallmitjana i Colomines Modifica el valor a Wikidata
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
Publicació1910 Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènerenovel·la Modifica el valor a Wikidata
Altres
ISBN978-84-15835-60-8 Modifica el valor a Wikidata

La Xava una novel·la escrita per Juli Vallmitjana, publicada el 1910 a la llibreria L'Avenç de la Rambla de Catalunya de Barcelona sota el pseudònim J.V. Colomines.[1] Malgrat ser un èxit entre els lectors, els sectors benpensants de la cultura del moment la van rebutjar i la van menysprear, tant pel contingut com per la forma.[2][3]

La Xava se situa als barris més pobres de Barcelona (els de sota Montjuïc que, segons l'autor, són els únics de la ciutat amb caràcter).[4] Així, els seus protagonistes són les prostitutes, els lladres, els pispes… Una marginalitat que l'autor coneixia de primera mà i de la qual no es feia ressò la literatura burgesa de la primera dècada del segle xx, a cavall del modernisme i del noucentisme. D'altra banda, Juli Vallmitjana tenia una prosa excessivament matussera, massa plena d'incorreccions gramaticals per als ulls dels acadèmics.

Tot i això, la seva capacitat narrativa resulta brillant i plena de vitalitat quan són els personatges els que parlen: és el català dels marginats, una llengua que s'omple del sentit de l'idioma, de ritme i d'intenció. La força de La Xava radica, precisament, en el fet que la història és veritat i els personatges són veritat perquè la seva parla és, també, de veritat. Juli Vallmitjana és l'únic escriptor que va ficar-se a fons en la llengua dels baixos fons, tal com ho havia fet ja en la dels gitanos. Per tant, de La Xava en flueix un català vivent, impur i impecable que sorprèn i corprèn per la seva força, per la seva raresa i, fins i tot, per la seva existència.

Referències[modifica]

  1. Navarra, Andreu «Juli Vallmitjana, diamant al fang». El Nacional, 31-10-2018.
  2. Casasses, 1984.
  3. Llavina, Jordi «El gros de la pobrissalla». Núvol, 06-09-2018.
  4. Bennassar, Sebastià «El retorn de Juli Vallmitjana, l'escriptor dels baixos fons». VilaWeb, 12-09-2018.

Bibliografia[modifica]