Launeddas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'instrument musicalLauneddas
Tipusinstrument aeròfon de llengüeta senzilla i sets of reedpipes with single reeds (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació Hornbostel-Sachs422.22 Modifica el valor a Wikidata
Originari deItàlia Modifica el valor a Wikidata

Els launeddas, el Clarinet triple és un dels instruments musicals de vent de fusta més antics de la mediterrània (900 aC) i que en l'actualitat només es troba a Sardenya, consisteix en tres tubs amb llengüeta simple, que formen part del mateix cos de canya.[1] És polifònic i es toca amb la tècnica de la respiració circular. El launeddas encara es toca durant les cerimònies i les danses religioses (su ballu).

Launeddas

Orígens[modifica]

La utilització del Launeddas se certifica durant un període que va de la prehistòria fins als nostres dies. Instruments del mateix tipus, que utilitzen tècniques similars, estan presents a tota la costa mediterrània, xeremies eivissenques, flautes d'encantadors de serps a l'Àfrica septentrional, sac de gemecs als Països Catalans, aulos a l'antiga Grècia, l'auletis en la ceràmica ibera al capdavant dels exèrcits, a l'antic Egipte i en Orient Mitjà, revelant els contactes i els intercanvis recíprocs i antics d'aquestes regions geogràfiques. Les ocasions d'utilitzacions podien ser laiques o religioses. És probable que s'utilitzés en rituals màgics.

Descripció de l'instrument[modifica]

El launeddas és format per tres canyes que poden tenir diferents mesures i gruix:

  • La primera canya és la baixa (basciu o tumbu). És el més llarg i desproveït de forat que només permet sonar una única nota greu i constant.
  • La segona canya (mancosa manna) té per funció produir les notes d'acompanyaments i està vinculada a la primera canya, per a formar el croba.
  • La tercera canya (mancosedda) és independent en relació amb dues precedents, i té per funció produir les notes de la melodia. Sobre el ‘'mancosa i sobre el ‘'mancosedda es tallen quatre forats a distàncies preestablertes. Es fa un cinquè en la part terminal de les canyes en rituals màgics.
Llengüetes simples que formen part del mateix cos de l'instrument

Tipus de launeddas[modifica]

Existeixen diversos tipus de launeddas; els principals són:

  • Punt'e organu
  • Fiorassiu
  • Mediana

A partir d'aquests tres tipus, podem trobar-ne diversos sub-tipus:

  • Fiuda bagadia
  • Tzampognia
  • Spinellu

ContrappuntuSu para et sa mongiaFrassettu

Referències[modifica]

  1. «Launeddas». Gran Enciclopèdia de la Música. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Launeddas