Vés al contingut

Lents Dagor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Disseny original de les lents Dagor

Les lents Dagor van ser creades originalment l'any 1892 pel matemàtic Emil von Höegh (1865-1915), dos anys després de la presentació del Zeiss Anastigmat. Höegh va oferir el seu disseny a l'empresa Zeiss, però en no estar interessants, va portar el seu disseny a Goerz, a Berlín. Aquesta companyia va fabricar una mostra de les lents de von Höegh que van resultar excel·lents, així que li van oferir una lloc com a dissenyador principal de lents, sent el successor de Moser qui havia mort recentment.

Dagor original[1][modifica]

En un inici consistien en tres elements cimentats que corregien l'aberració cromàtica i esfèrica, però també corregien el possible astigmatisme del camp pla. Tot i així, les lents havien de ser muntades en parelles perque la simetría corregiria automàticament l'aberració comatosa.

Després de portar el seu disseny a la companyia Goerz i que aquesta el contractés com a dissenyador principal, les lents es van posar a la venda sota el nom de "Double Anastigmat Goerz", que serà reduït l'any 1904 a Dagor. Es segueixen fabricant actualment als Estats Units.

Bàsicament consistia en un sistema de menisc triple cimentat en el qual l'índex de refracció dels tres elements va augmentar constantment d'un extrem a un altre, l'element del mig sent o positiu o negatiu. Poc temps després de patentar les lents, Paul Rudolph de Zeiss va crear una sèrie de lents anomenades Satz Anastigmat Series VI que eren pràcticament idèntiques a les Dagor, tot i així, seran reemplaçades en poc temps. Les lents Dagor tenien un camp de visió de aproximadament 30º o més i una obertura moderada de f/6.8. S'estima que l'any 1895 es van vendre al voltant de 30.000 exemplars.

Referències[modifica]

  1. Kingslake, Rudolf. A History of the Photographic Lens (en anglès). Academic Press, 1989. ISBN 9780124086401.