Vés al contingut

Libertador (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaLibertador
Libertador, Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióAlberto Arvelo Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
Dissenyador de produccióPaul Denham Austerberry Modifica el valor a Wikidata
GuióTimothy J. Sexton Modifica el valor a Wikidata
MúsicaGustavo Dudamel Modifica el valor a Wikidata
FotografiaXavi Giménez Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeTariq Anwar Modifica el valor a Wikidata
ProductoraSan Mateo Films, Silver Screen, WMG Films
Dades i xifres
País d'origenVeneçuela i Espanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena2013 Modifica el valor a Wikidata
Durada119 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
RodatgeVeneçuela Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost50.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació1.500.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Representa l'entitatSimón Bolívar Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióParís Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

Lloc weblibertadorfilm.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt2387513 Filmaffinity: 122108 Allocine: 209170 Rottentomatoes: m/the_liberator Letterboxd: the-liberator-2013 Mojo: liberator Allmovie: v587542 Metacritic: movie/the-liberator TMDB.org: 132342 Modifica el valor a Wikidata

Libertador és una coproducció entre Veneçuela (Producciones Insurgentes) i Espanya (San Mateo Films), països on va ser rodada (encara que la trama es desenvolupa en, almenys, set nacions) amb col·laboració important de Alemanya (WNG Films) i Estats Units (Silver Screen). És una pel·lícula del gènere biografia-dramàtica estrenada el 2013 al Festival Internacional de Cinema de Toronto. Està basada en la vida de Simón Bolívar; va ser dirigida per Alberto Arvelo,[1] i protagonitzada per Édgar Ramírez, Danny Huston, Gary Lewis, Iwan Rheon, Juana Acosta i María Valverde.[2]

Repartiment[modifica]

Actor Personatge
Édgar Ramírez Simón Bolívar
Danny Huston Martin Torkington
Gary Lewis Coronel James Rooke
Iwan Rheon Daniel O'Leary
María Valverde María Teresa del Toro
Imanol Arias Juan Domingo Monteverde
Juana Acosta Manuela Sáenz
Erich Wildpred Antonio José de Sucre
Alejandro Furth Rafael Urdaneta
Orlando Valenzuela Francisco de Paula Santander
Juvel Vielma José Antonio Páez
Carlos Julio Molina (DJ 13) José Félix Ribas
Manuel Porto Francisco de Miranda
Francisco Denis Simón Rodríguez
Andrés Gertrúdix Ferran VII d'Espanya
Zenaida Gamboa Hipólita Bolívar
Elisa Sednaoui Fanny du Villars
Leandro Arvelo Fernando
Ximo Solano Francisco Vinoni
Steve Wilcox Jinete Negro
Eric Toala Simón Bolívar (nen)
Karina Velásquez María Josefa Palacios

Es va disposar de 50 milions de dòlars per a la seva realització, dels quals gairebé 30 milions d'euros van venir del vell continent, a més de portar part del càsting: l'actriu espanyola María Valverde (guanyadora del Goya en 2003) qui va interpretar a María Teresa del Toro, l'esposa de Bolívar, mentre que l'actor i cantant britànic protagonista de la sèrie Misfits, Iwan Rheon, va interpretar al militar independentista irlandès Daniel O'Leary. Es troben també l'escocès Gary Lewis (Billy Elliot) i els espanyols Imanol Arias (nominat al Goya) i Antonio Pardo.

Per Llatinoamèrica Arvelo va reclutar a la colombiana Juana Acosta (El cartel de los sapos), qui dona vida a l'heroïna equatoriana Manuelita Sáenz, parella sentimental de Bolívar així com a Orlando Valenzuela qui interpreta al general Francisco de Paula Santander. A més de comptar amb la participació del veneçolà Edgar Ramírez (guanyador del Cèsar en 2011),[3] per Erich Wildpred com Antonio José de Sucre. Així mateix, la participació dels actors Alejandro Furth (com Rafael Urdaneta), Steve Wilcox (tots dos radicats en Los Angeles) i Carlos Julio Molina (DJ 13) també dona cabuda a personatges més pròxims a Hollywood. Pel mateix, Danny Huston (Lluita de titans), comparteix de nou escena amb Édgar Ramírez.

Per la resta d'Hispanoamèrica, la pel·lícula va ser doblada al castellà mexicà.

Argument[modifica]

“Libertador” mostra la infància de Bolívar i els moments que van sembrar la seva determinació per a defensar els drets dels pobles indígenes i esclaus; el seu posterior matrimoni amb María Teresa Rodríguez del Toro i la cicatriu que va deixar la seva prematura mort. Revela el seu descens a una Europa en decadència abans que ell redescobrís la seva consciència social, per a tornar a les Ámericas, on va iniciar una sèrie de complicades campanyes militars associades a guerres d'Independència.

Dades del film[modifica]

Gustavo Dudamel és el compositor de la banda sonora que acompanyarà al nou llargmetratge amb el qual Alberto Arvelo buscarà acostar-se a Hollywood. El director d'orquestres té experiència a escriure partitures, però no com la d'una obra cinematogràfica.

Va obtenir la nominació a la Millor Música Original per als Premis Platino 2015.[4]

Van participar 400 mil extres, incloent, per a les grans escenes d'acció, als mateixos que van treballar en la saga Pirates del Carib. Van ser usats centenars de cavalls durant el rodatge.

Lloc del rodatge[modifica]

La cinta va comptar amb 100 sets. A Espanya es va rodar en Madrid, Cadis (Barbate, Jerez, Zahara), Sevilla (Carmona, on es va ambientar el Setge de València (1812)) i a Sierra Nevada. Hi va comptar amb la producció de José Luis Escolar.

Estrena[modifica]

Es va projectar a la secció de presentació especial al Festival Internacional de Cinema de Toronto de 2013.[5][6] Va ser seleccionada com a entrada veneçolana a la millor pel·lícula en llengua estrangera als Premis Oscar de 2014,[7][8] formant la llista de gener.[9]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]