Vés al contingut

Liliane Ackermann

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLiliane Ackermann
Biografia
Naixement(fr) Liliane Weil Modifica el valor a Wikidata
3 setembre 1938 Modifica el valor a Wikidata
Estrasburg (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort13 febrer 2007 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Estrasburg (França) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCimetière israélite d'Etz Haïm (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat d'Estrasburg Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiDavid Banon Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptora, bioquímica, química Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat d'Estrasburg Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeHenri Ackermann Modifica el valor a Wikidata
ParentsLucien Weil and Béatrice Haas

Liliane Aimée Ackermann (nascuda Weil) (Estrasburg, 3 de setembre de 19383 de febrer de 2007) va ser una microbiòloga francesa, pionera de la Comunitat jueva, dirigent, escriptora i conferenciant.

Biografia[modifica]

Va néixer a Estrasburg, França, filla de Lucien Weil i Béatrice Haas. Durant la Segona Guerra Mundial la seva família es va refugiar a Voiron, Isère. Es van quedar allà fins al 1956, quan van tornar a Estrasburg.

Després del batxillerat, l'any 1956, va estudiar a la Facultat de Ciències, a la Universitat Louis Pasteur d'Estrasburg, on va obtenir el seu primer Ph.D. (en Microbiologia), l'any 1974. Més tard va obtenir un segon Ph.D., a la Université d'Estrasburg (en Humanitats), l'any 1999.

Es va casar amb Henri Ackermann, un dentista i activista comunitari, l'any 1959. Van tenir set fills: Théo, Jacqui, Anne, Raoul, Eric, Charles i Marc. Henri i Liliane Ackermann van formar un equip durant gairebé mig segle.

De 1956 a 2007 va ensenyar a Estrasburg als nivells elementals i secundaris, però també a adults, en educació jueva. Va ensenyar també a immigrants russos d'Alemanya. En paral·lel, de 1976 a 1996, va donar conferències a la Universitat Louis Pasteur sobre bioquímica i microbiologia.

El matrimoni es va fer càrrec l'any 1972 del Moviment juvenil "Yeshurun" [en francès escrit "Yechouroun"], un grup religiós nacional actiu tot l'any, i amb campaments d'hivern i d'estiu. Un nombre gran de dirigents jueus es va formar allà. Entre ells, René Gutman, Rabí en Cap del Bas-Rhin, Gilles Bernheim, Rabí en Cap de la Sinagoga de la Ruda de la Victoire de París, Rabí en Cap de França de l'1 de gener de 2009 a l'11 d'abril de 2013, i molts altres.

L'1 de febrer de 2009, a la seva presa de càrrec com a Rabí en Cap de França, Gilles Bernheim va recordar en el seu discurs na Liliane Ackermann: "vull expressar el que dec als dirigents del moviment de joventut Yechouroun d'on provinc. Théo i Edith Klein de memòria beneïda, Liliane Ackermann de memòria beneïda i l'amic tan proper a mi, Henri Ackermann."

Es va implicar en l'ajuda als minusvàlids, les dones amb problemes i els ancians. A Estrasburg, la seva casa era el lloc on anar a trobar consell consell i encoratjament, però també aprenentatge seriós a tots els nivells.

Va ser una científica per formació però també era una artista acomplerta: el violí i el piano eren els seus instruments favorits i tenia passió pel dibuix.

Poc habitual en dones, a qualsevol lloc, però particularment a França, va aprendre del seu propi Talmud Babiloni, continuant després amb l'estudi del Talmud de Jerusalem.

Bibliografia[modifica]

  • "Judaisme i Ciència"
  • "Judaisme i Dones"
  • "Judaisme i Conversió".

Una reunió amb el President de França[modifica]

Al Palais de l'Elysée de París, va trobar-se amb el President de França, Valéry Giscard d'Estaing, es va presentar llistant les seves credencials, i va concloure: "i també educo els meus 7 fills!".

Mort[modifica]

A l'edat de 68, va morir a Estrasburg el 3 de febrer de 2007.

Referències[modifica]

  • Liliane Ackermann. Thora, Ciència: l'Unité. Edicions Otsar: Sarcelles, 1991.
  • Liliane Ackermann. Le monde juif au féminin. L'histoire de la Bíblia à nos jours. Edicions Safed: Chateauneuf (Loire), 2003.
  • Liliane Ackermann. Essai sur la Conversió. Edicions l'Arche du Livre: Marseille, 2006. [Amb un preface per Rabí de Cap Gilles Bernheim]. ISBN 2-911613-11-2
  • Elie Feuerwerker. Liliane Ackermann, OB"M. Una Personalitat Gran de francès Jewry. La Premsa jueva, Nova York, April 12, 2007.
  • Liliane et Henri Ackermann. L'étude de la Torah et les femmes. Le responsum du rabbin Shlomo Hacohen Brut. Dins: Quand les femmes lisent La Bíblia, sous la direcció de Janine Elkouby et Sonia Sarah Lipsyc. Pardès 43. Col·lecció "Études Et Cultura Juives", Éditions En Premses: Paris, 2007, p. 153-166. ISBN 978-2-84835-134-6