Vés al contingut

Llac Amatitlán

Infotaula de geografia físicaLlac Amatitlán
Imatge
TipusLlac de cràter volcànic Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentAmèrica Modifica el valor a Wikidata
País de la concaGuatemala Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaAmatitlán (Guatemala), San Miguel Petapa (Guatemala) (en) Tradueix, Villa Canales (Guatemala) (en) Tradueix i Ciutat de Villa Nueva (Guatemala) Modifica el valor a Wikidata
Map
 14° 27′ 10″ N, 90° 33′ 57″ O / 14.4527°N,90.5659°O / 14.4527; -90.5659
Afluent
EfluentMichatoya River (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud1.186 m Modifica el valor a Wikidata
Profunditat33 m Modifica el valor a Wikidata
Mida3 (amplada) × 11 (longitud) km
Superfície130,1 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Volum0,286 hm³ Modifica el valor a Wikidata

El llac de Amatitlán és un llac de cràter situat a Guatemala. Es troba a 25 km de la Ciutat de Guatemala, a una altitud de 1186 msnm. Té 12 km de llarg, 3 km d'ample, i una superfície de 15.2 km².[1] La seva profunditat màxima és de 33 m i la seva profunditat mitjana és 18 m. El volum del cos d'aigua és aproximadament 0.286 km³.[2]

Toponímia[modifica]

El significat de la paraula Amatitlán, deriva etimològicament de la llengua náhuatl, és un topònim aglutinat que s'estructura en la següent forma:

  • Amatl = "Amate" o "Amatle" (Ficus glabrata).
  • Titlan = "entre" o "envoltat"

La paraula Amatl = "amate", perd la seva terminació "tl" per unir-se amb la paraula titlan = "entre" o "envoltat", per tant, la paraula Amatitlán es tradueix com: "Entre amates" o "Envoltat de amates".

Origen[modifica]

El llac de Amatitlán té el seu origen en l'Era Quaternària i la seva formació es deu als moviments tecto-volcànics ocorreguts a l'àrea i provocats pels volcans de Pacaya, Agua, Fuego i Acatenango. Durant aquesta època, la seva extensió era d'aproximadament 80 km², ocupant la superfície dels municipis de Amatitlán, Villa Nueva i Villa Canales, ja que s'han trobat fòssils de caragols i petits esquelets de peixos durant excavacions realitzades en aquests llocs a principis de segle. Durant l'època precolombina, el llac va ser la font principal de proveïment d'aigua i d'aliment per a les tribus Pocomam assentades a la seva al voltant.

Hidrologia[modifica]

El riu Villalobos és el major afluent del llac, les aigües del qual són drenades pel riu Michatoya, un afluent del riu María Linda. Els rius de la conca del llac de Amatitlán sumen 289 km lineals. Sent altres llits: Platanitos, Pinula, Las Mines, Tulujá, El Bosque, Molino, San Lucas i Parrameño. Un dic construït en el punt més estret del llac, conegut com «El Relleno» i per on antigament passava el ferrocarril, ho divideix en una part nord-occidental i una part sud-oriental. L'aigua del llac ha estat utilitzada per a ús domèstic, generació d'electricitat, pesca i per a finalitats recreatives i turístics. Aquest recurs hídric també serveix per realitzar esports aquàtics. Ha estat diverses vegades seu de Jocs Esportius Centroamericans i de Jocs Centroamericans i del Carib a més té moltes competències internacionals.

Referències[modifica]

  1. INSIVUMEH. «Indice de lagos». [Consulta: 26 abril 2009].
  2. «Data Summary: Lago de Amatitlán» (en anglès). Arxivat de l'original el 2008-05-26. [Consulta: 26 abril 2009].