Lluís Pastrana i Icart

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLluís Pastrana i Icart
Biografia
Dades personals
Ideologia políticaPacifisme, no-violència i independentisme català Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciójurista, professor d'universitat, activista pels drets humans Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Rovira i Virgili
Universitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata

Lluís-Ignasi Pastrana i Icart és un activista social, objector de consciència i insubmís vinculat al moviment antimilitarista i pacifista des de l'any 1973. També és doctor en Dret Penal per la Universitat de Barcelona (UB) i professor de Dret Penal i Penitenciari de la Universitat Rovira i Virgili i de la UB.[1]

A més, és impulsor del col·lectiu «Silenci, rebel·leu-vos»[2][3] en pro de la desobediència civil i la lluita no-violenta i que interpel·la jutges, fiscals i policies perquè actuïn contra les violacions de drets fonamentals dels seus companys de professió. El col·lectiu va encapçalar una campanya de protesta durant quatre mesos davant del Tribunal Suprem de Madrid durant el judici al procés independentista català,[4] i que abans s'havia portat a terme a les portes de la parròquia de Sant Pau de Tarragona amb el lema «Silenci contra la repressió, per la llibertat. Rebel·leu-vos contra la injustícia».[5]

L'any 2021, va ser acusat d'un presumpte «delicte d'injúries greus amb publicitat comès contra funcionaris públics», arran de la denúncia d'un agent dels mossos d'Esquadra que patrullava per la zona, per una pancarta que va penjar en un balcó amb el lema «Mossos sou escòria, fora del cos, ja!». Segons el seu advocat, Benet Salellas, la seva motivació no era d'«ofendre o humiliar» ningú, sinó d'expressar «una opinió». Per tot plegat, van demanar que s'arxivés el cas.[6]

Referències[modifica]

  1. Oca, Jonathan. «La porra pica però el que fa més mal és veure les cares de les bèsties quan l'utilitzen». NacióTarragona, 12-10-2019. [Consulta: 20 gener 2021].
  2. «Ana Pastor ordena retirar del Congrés els cartells dels tarragonins que es manifesten en silenci». NacióTarragona, 19-12-2018. [Consulta: 20 gener 2021].
  3. «Lluís Pastrana, portaveu del col·lectiu "Silenci, rebel·leu-vos", fa balanç del moviment en el seu primer aniversari». TV3, 11-06-2019. [Consulta: 20 gener 2021].
  4. Alsedo, Quico. «El 'procés' callejero de Lluís Pastrana: 60 días en 'Madrit' a las puertas del Supremo» (en castellà). El Mundo, 06-04-2019. [Consulta: 20 gener 2021].
  5. «Els agents m'han arrossegat per fer-me sortir de la parròquia». NacióTarragona, 22-11-2018. [Consulta: 20 gener 2021].
  6. Llauradó, Josep Maria. «Declara davant dels jutjats Lluís Pastrana per presumptes injúries contra els Mossos». NacióTarragona, 22-06-2021. [Consulta: 23 juny 2021].