Lorenzo Gonzalez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLorenzo Gonzalez
Biografia
Naixement5 gener 1923 Modifica el valor a Wikidata (101 anys)
Panaquire (Veneçuela) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MortMadrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant Modifica el valor a Wikidata
InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 77dfa738-895f-449c-86d1-72cf98ee4191 Discogs: 2003758 Modifica el valor a Wikidata

Lorenzo Gonzalez (Panaquire, 5 de gener de 1923) va ser un cantant veneçolà de boleros i música tropical.

En la seva joventut va guanyar un concurs d'aficionats a Ràdio Tropical (Caracas). Com que no tenia èxit a Veneçuela, va decidir emigrar a Espanya. Va debutar a Madrid a la primavera de 1952, a la sala de festes Casablanca, i va obtenir un èxit immediat. Després actuaria a Ràdio Madrid. Es va presentar amb la seva orquestra tocant boleros i música tropical. La seva característica veu de fumador, i la seva perfecta dicció, van fer que el públic pensés que González era el nou Antonio Machín. Es va presentar en els millors llocs de Madrid i Barcelona. Va estrenar els seus propis espectacles al teatre Victòria i va ser cantant convidat de la cadena d'hotels Hilton a tot el món.

A Veneçuela va rebre el premi "Guacaipuro de Oro". A principis dels anys cinquanta, el cantant va incloure en el seu repertori els temes de Bobby Capó (1921-1989) "Nena", "Com fa mal una traïció", "Pell canyella" i "Lluna de mel a Puerto Rico". El seu primer disc a Espanya va ser "Cabaretera" (de Bobby Capó), gravat amb la discogràfica Odèon, que va ser un gran èxit. A València va gravar el bolero "Hola, què tal?" (De Gilberto Urquiza, cubà instal·lat a Mèxic), "Cita a les 6" i "Nena".

Al maig de 1954, González va contractar en la seva orquestra al jove pianista espanyol Tete Montoliu (1933-1997) cec de naixement, que en aquest llavors tenia 21 anys. En els anys cinquanta i seixanta va actuar innombrables ocasions a "La Casona" de Santander (Cantàbria). A principis dels anys setanta, tant Jorge Sepúlveda com Antonio Machín i Lorenzo González van haver d'abandonar la seva activitat professional com boleristes, a causa que el bolero havia perdut vigència en Espanya.

Referències[modifica]

  • «5 de enero: cumpleaños de Lorenzo González», artículo en el sitio web Tempo Bolero.
  • «¿Quiénes fueron los intérpretes de bolero que hicieron historia en la Época de Oro del bolero?», artículo en el sitio web Answers.Yahoo.
  • «Promoción del bolero en Cantabria», artículo en el sitio web Tempo Bolero, donde se menciona erróneamente a González como dominicano.