Los Borbones en pelota

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaLos Borbones en pelota

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra Modifica el valor a Wikidata
Creaciósegle XIX
Reproducció d'un dels quadres sobre la família espanyola dels Borbons, atribuïts als germans Bécquer.

Los Borbones en pelota és el títol d'un àlbum de làmines satíriques del segle xix, amb unes 89 escenes pintades a l'aquarel·la, moltes vulgars i fins pornogràfiques, en què es caricaturitzen personatges públics de finals del regnat d'Isabel II d'Espanya, sobretot de la casa reial. Van acompanyades d'aguts textos al·lusius, de vegades poètics. No van ser publicades fins a 1991 amb estudis de Robert Pageard, Lee Fontanella i María Dolores Cabra Loredo.

Autoria[modifica]

Signades amb el pseudònim SEM, s'atribueixen als germans Bécquer com a obra conjunta: el poeta Gustavo Adolfo Bécquer i el pintor Valeriano Domínguez Bécquer. Malgrat això, els investigadors Jesús Rubio i Joan Estruch i Tobella defensen que es tracta d'una obra d'un pintor d'ideologia republicana radical anomenat Francisco Ortego.[1]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • BÉCQUER, Valeriano; BÉCQUER, Gustavo Adolfo. SEM. Los Borbones en pelota. Madrid: El Museo Universal, 1991. ISBN 8486207363. 
  • SEM; BURDIEL, Isabel (edició i estudi introductori). Los Borbones en pelota. Saragossa: Institución Fernando el Católico, 2012. ISBN ISBN 978-84-9911-196-4. .

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Los Borbones en pelota