Lotty Ipinza

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLotty Ipinza
Biografia
Naixement9 abril 1953 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Valencia (Veneçuela) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoetessa, escriptora Modifica el valor a Wikidata
VeuSoprano Modifica el valor a Wikidata

Lotty Ipinza (Valencia, 9 d'abril de 1953) és una poeta i cantant lírica veneçolana.[1]

Biografia[modifica]

Lotty Ipinza va estudiar música a l'Escola de Música Juan José Landaeta (a Caracas), al Conservatori Nacional de la Universitat Nacional (a Bogotà), al Conservatori Txaikovski (a Moscou) i al Conservatori Santa Cecília (a Roma). A París va freqüentar l'IRCAM. Va estudiar de manera autodidacta Filosofia i Literatura.

Va inaugurar el Teatre Teresa Carreño de Caracas amb l'òpera Aída, de Verdi. Ha realitzat concerts i recitals a Europa i Amèrica. Ha cantat òpera, oratoris, lied, cançons llatinoamericanes i música contemporània, especialment de Kurt Weill. Dirigeix la seva escola de cant amb conceptes multidisciplinaris i d'avantguarda.

Posseeix una veu de soprano dramàtica-spinto de color fosc, dens i brillant, de squillo generós. La seva interpretació és captivadora, desafiant, generosa i desbordant.

El 1990 va fundar junt amb la soprano veneçolana Fedora Alemán a Caracas el Taller de Tècnica Vocal Fedora Alemán, inicialment dirigit a aspirants a cantants lírics, d'escassos recursos econòmics i actualment per estimular la participació d'aquells joves atrets pel cant de la qual és actualment gerent.

Ha publicat aforismes a la revista Imagen, poesia en el Papel Literario del diari El Nacional, i va participar en el Primer Festival Mundial de la Poesia 2004 i en el VIII Festival Mundial de Poesia 2011 a Caracas. També ha participat en recitals poètics.

Discografia[modifica]

  • 1993: El tambor de Damasco (òpera) de Juan Carlos Núñez.
  • 2001: Canciones de cabaret, de Kurt Weill (pianista: Carlos Duarte).
  • Arias de ópera y oratorios.
  • Música contemporánea.

Obres poètiques[modifica]

  • Alteraciones (aforismes). Caracas: Paracelso, 1992.
  • Vastas sombras / Diálogo nocturno (poesia). Caracas: Monte Ávila Editores Latinoamericana, 2004.
  • Doble tuerca (poesia), inèdita.

Referències[modifica]

  1. «Grilla Festival de Poesía 2015» (PDF) (en castellà). CELARG. Arxivat de l'original el 2017-01-16. [Consulta: 13 agost 2020].