Luciano Serrano y Pineda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFray Luciano Serrano y Pineda
O.S.B
Biografia
Naixement1879 Modifica el valor a Wikidata
Castroceniza (província de Burgos) (es) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort17 juliol 1944 Modifica el valor a Wikidata (64/65 anys)
Burgos
  Abat de Santo Domingo de Silos
1917 – 1944
Dades personals
NacionalitatEspanya
ReligióCatòlica
Activitat
Camp de treballHistòria del cristianisme i medievalisme Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióhistoriador, medievalista, historiador de l'Església, ministre de culte, monjo catòlic llatí Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Orde religiós Orde de Sant Benet
Ordenació sacerdotal en el ritu romà1902

Fray Luciano Serrano y Pineda O.S.B., (Castroceniza, 1879 - Burgos, 17 de juliol de 1944) va ser un clergue i migevalista burgalès, membre de l'Orde Benedictí, abat del monestir de Santo Domingo de Silos, destacat investigador de l'edat mitjana castellana i membre de la Reial Acadèmia de la Història.

Biografia[modifica]

Als 12 anys ingressa en la propera abadia de Silos, on cursa amb brillantor la carrera eclesiàstica. Va ser ordenat prevere el 1902, any en què es fa càrrec de l'arxiu del monestir, i comença publicar treballs d'història. Simultaneja aquests treballs amb l'estudi del cant gregorià, llavors objecte de discussió a l'església després de la publicació del Motu proprio de Pius X (1903).

El 1911, és enviat a Roma becat, i ho romàn fins a l'inici de la Primera Guerra Mundial. Investiga as arxius vaticans les relacions entre Espanya i la Santa Seu en temps de Felip II d'Espanya. El 9 de juny de 1917[1] és elegit abat de Silos en substitució de dom Alfonso Guépin, i així pot compaginar les seves aficions amb les obligacions pròpies del seu càrrec, com eren les seves abadies filials a Buenos Aires, Ciutat de Mèxic, Montserrat de Madrid i Estíbaliz.

El 1940 fou elegit Acadèmic de nombre de la Reial Acadèmia de la Història, on fa la seva presentació amb una conferència sobre Pablo de Cartagena, gran rabí i posteriorment bisbe de Burgos. Allí va desgranar el que havia estat el seu programa d'historiador autodidacta i positivista, tal com assenyalava Menéndez Pelayo:

« […] és més beneficiós per a la historia pàtria el que escriu de primera mà els anals d'un municipi, d'una ciutat o d'una regió, i dona a la llum correspondències epistolars o col·leccions de documents inèdits, que no el que cenyeix la seva labor a apreciacions d'ordre general o judicis sintètics sobre temes ja coneguts, sense aportar noves llums […][2] »

Arran de la seva sobtada defunció, Fra Justo Pérez de Urbel manifestava:

« […] això (l'edició de fonts) és el que dona a la seva obra un valor permanent, que ha permès a altres investigadors realitzar grans progressos en el camp de la filologia, de l'art, de les institucions medievals i de la història política de l'Edat Mitjana, de manera que no és fàcil escriure un llibre sobre aquestes matèries sense que porti al peu el nom del Pare Serrano […][2] »

Obra[modifica]

Edicions recents[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Biografía de Dom Luciano Serrano, abad de Silos e historiador.». Arxivat de l'original el 2007-12-03. [Consulta: 11 gener 2016].
  2. 2,0 2,1 Cita de Luis Martínez García al capítol «Documento y canto a la primitiva Castilla» l'obra Protagonistas burgaleses del siglo XX

Enllaços externs[modifica]

«Obra de Luciano Serrano y Pineda» a Dialnet.


Premis i fites
Precedit per:
Alphonse Guepin y Le Coniac
Abat de Santo Domingo de Silos

1917 - 1944
Succeït per:
Isaac María Toribios Ramos
Precedit per:
Gervasio de Artiñano y Galdácano
Acadèmic de la Reial Acadèmia de la Història
Medalla 31

1940 - 1944
Succeït per:
Alfredo Kindelán y Duany