Múscul auricular superior

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaAuricular superior
Músculs de la cara i el coll. El múscul auricular superior es mostra en vermell.
Músculs auriculars. L'auricular superior és a dalt (indicat per fletxes).
Detalls
LlatíMusculus auricularis superior
Part demúsculs auriculars Modifica el valor a Wikidata
OrigenFascia temporal
InsercióSobre l'oïda
IrrigacióArtèria auricular posterior
InnervacióBranca temporal del nervi facial
AccionsMou l'orella cap a dalt
Identificadors
TAA04.1.03.021 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 46855 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1035
Termes anatòmics dels músculs

El múscul auricular superior (musculus auricularis superior),[1] un dels tres músculs auriculars, està situat en l'extrem superior del pavelló auricular i en els animals que orienten l'oïda cap captar millor els sons permet la mobilitat de l'orella cap endavant.

Trajecte[modifica]

S'insereix en la gàlea aponeuròtica o aponeurosi epicraneal. Les fibres musculars de l'auricular superior convergeixen en un tendó pla que arriba a fixar-se en la cara interna del pavelló auricular a nivell d'una eminència formada per la foseta de l'antehèlix. Acció [modifica · editar codi ]

En la majoria dels animals el múscul auricular superior li permet a cau d'orella mobilitat cap amunt a la direcció del so que atreu l'atenció.[2] En canvi, en l'home, tot el que pot fer és moure lleugerament l'oïda, la majoria de les vegades sense direcció fixa.

Innervació[modifica]

La innervació de l'auricular superior és donada per fibres motores de la branca posterior d'aquest mateix nom provinent del nervi auricular que és una de les branques temporals del nervi facial.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul auricular superior
  1. Rouvière, Henri; A. Delmas; Vincent Delmas. Anatomía humana: descriptiva, topográfica y funcional (en castellà). 11a ed.. Elsevier, Espanya, 2005, p. xxxv. ISBN 8445813161. 
  2. Drake, Richard L.; Wayne Vogl; Adam W. M. Mitchell. Gray anatomía para estudiantes (en castellà). Elsevier, Espanya, 2005, p. 814. ISBN 8481748323. 
  3. Sinnatamby, Chummy S.; R. J. Last. Anatomía de Last: Regional y aplicada (en castellà). Editorial Paidotribo, 2003, p. 344. ISBN 848019670X. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Vegeu també[modifica]

Altres músculs auriculars: