Mahmud (nom)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de nomMahmud
Tipusprenom masculí Modifica el valor a Wikidata
Llenguaàrab Modifica el valor a Wikidata
Nom en la llengua originalMahmud Modifica el valor a Wikidata
Variants / En altres llengüesMahmut i Mahmoud Modifica el valor a Wikidata
Cognom idènticMahmud Modifica el valor a Wikidata
Pàgines que comencen per «Mahmud»
Persones amb aquest nom (Wikidata)

Mahmud és un nom masculí àrab (àrab: محمود, Maḥmūd) que literalment significa ‘lloat’, ‘digne d'elogi’, ‘lloable’, ‘encomiable’, ‘digne d'agraïment’.[1] Si bé Mahmud és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[2] també se'l pot trobar transcrit Mahmoud, Mehmoud, Mahmood, Mahmut.[3] Com que Mahmud és un dels noms del profeta Muhàmmad, aquest nom també el duen molts musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: albanès: Mahmut; en bengalí: মাহমুদ; bosnià: Mahmut; hindi: महमूद; kurd: Mahmûd; en malai: Mahmud; turc: Mahmut; en turcman: Mahmyt; uzbek: Maxmud.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. «حمد». ISBN 978-84-412-1546-7. 
  2. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  3. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.