Manège de Moscou

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Manège de Moscou
Imatge
Nom en la llengua original(ru) Центральный выставочный зал «Манеж» Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusMuseu, sala d'exposició i punt de referència Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteOsip Bove
Agustín de Betancourt
Pavel Andreyev (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Construcció1817 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura neoclàssica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTverskoi (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 55° 45′ 12″ N, 37° 36′ 44″ E / 55.75333°N,37.61222°E / 55.75333; 37.61222
Lloc del patrimoni cultural federal a Rússia
Lloc webmoscowmanege.ru… Modifica el valor a Wikidata
Facebook: moscowmanege Instagram: moscowmanege Modifica el valor a Wikidata
El Manège el 1960

El Manège de Moscou (un manège és un picador o picaria, camp d'exercicis eqüestres, conegut com a "Manezh" en rus), situat a la plaça del Manège, és un dels edificis més interessants de la ciutat històrica. És entre l'antiga Universitat i el Jardí d'Alexander (o Alexandrovsky), prop de la Plaça Roja. Des del 1831 ha servit com a sala d'exposicions, lloc de festes, sala de concerts, fins i tot, en els darrers anys, hi ha hagut una filial del banc Promsvyazbank.

Disseny i construcció[modifica]

Va ser construït per l'arquitecte rus Joseph Bové, que va revestir el seu exterior d'estil neoclàssic, pintat de blanc i groc ocre, amb un ordre de columnes d'estil dòric romà que delimiten uns espais amb finestres coronades d'arcs conformant una arcada cega. El sostre, amb les seves monteies interiors i bigues exposades, queda suportat per les columnes exteriors del Manège.

L'enginyer espanyol de "camins i canals" (més tard de camins, canals i ports), Agustín de Betancourt, va concebre i projectar unes remarcables "encavallades" de fusta, amb peces especials de ferro colat, evitant el contacte directe dels elements de fusta concurrents sotmesos a compressió (fusta-ferro colat-fusta; evitant fusta-fusta).[1] Amb una llum de 47 m sense suport intermedi, garantia una amplada de 45 m lliure d'obstacles per als exercicis eqüestres, cosa que va ser una proesa tècnica en aquells moments.

Ús[modifica]

A vegades va albergar tot un regiment de 2000 soldats, a part del públic assistent. Les obres foren dutes a terme entre el 1817 i el 1825, per celebrar el cinquè aniversari de la victòria de Rússia sobre les tropes de Napoleó i es va utilitzar inicialment per albergar les exhibicions de genets i una escola d'equitació per als oficials.

Berlioz hi va dirigir un concert el 8 gener 1868, durant la seva segona estada a Rússia. El Manège també és conegut en la cultura de la dècada de 1960, va començar a ser usat per als esdeveniments d'art (podem citar la famosa trobada entre Khruixtxov i l'escultor Ernest Néizvesny). L'edifici va ser un breu moment utilitzat com a sala d'exposicions de la col·lecció de cotxes de líder soviètic Leonid Brezhnev.[2] El 14 de març de 2004, un gran incendi el va destruir, deixant només les parets i matant a dues persones. L'alcaldia de Moscou va fer que l'edifici fos reconstruït amb unes places de parking als sótans. Les exposicions d'art es van reprendre a la tardor de 2005.[3]

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Rondelet, J.B.; Blouet, G.A.. Traité théorique et pratique de l'art de batir (en francès). Librairie de Firmin Didot, Frères, 1862, p. 132. 
  2. Dossier de Presse UBIFRANCE et SAFI
  3. « Le Manège de Moscou détruit par un incendie », Le Nouvel Observateur, 15 mars 2004

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Manège de Moscou