Maria Luisa Boncompagni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria Luisa Boncompagni

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 desembre 1892 Modifica el valor a Wikidata
Sacrofano (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 novembre 1982 Modifica el valor a Wikidata (89 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciólocutora de ràdio Modifica el valor a Wikidata

Maria Luisa Boncompagni (Sacrofano, 7 de desembre de 1892Roma, 21 de novembre de 1982)[1] va ser una locutora de ràdio italiana, que va treballar per l'Araldo Telefonico l'URI, l'EIAR i la RAI.

Biografia[modifica]

El 1914 va ser escollida, entre molts candidats, després d'haver respost a un anunci aparegut a Il Messaggero en el qual buscava una "signorina buona dicitrice",[2] i va ser contractada per l'Araldo Telefonico.[3]

L'1 de desembre de 1924 fou contractada per l'URI va ser contractada com a mecanògrafa, escriptora a mà i lectora, cobrant un salari de 500 lires al mes.[4] Per contracte, Boncompagni havia de preparar el disc per a cada transmissió, anunciar-lo, iniciar-lo i preparar-ne el següent. Va participar en emissions de ràdio com Partita a scacchi, de Giuseppe Giacosa. Va ser sobrenomenada zia Radio i "el rossinyol radiofònic". Durant molt de temps se li va atribuir el primer anunci de la història de la ràdio, transmès des de l'emissora de Roma S. Filippo a les 21:00 del 6 d'octubre de 1924 amb aquestes paraules:

« «Unió Radiofònica Italiana, estació de Roma Uno, transmissió del concert inaugural.» »

L'original d'aquell històric anunci va reaparèixer, però, el 1997, quan Barbara Scaramucci el va redescobrir als arxius del recent format Rai Teche que dirigia. En la versió completa queda clar que l'anunci va ser fet per Ines Viviani Donarelli, música i esposa del director artístic de la URI, que presentava a l'estudi el quartet i a ella mateixa.[5]

Mai no s'ha comprovat qui va manipular i, en nom de qui, aquells enregistraments, retirant una frase per acreditar Boncompagni com a primera anunciant a Itàlia. Certament sabem que Boncompagni va rebre compliments de diverses figures de l'època, entre ells Guglielmo Marconi, Pietro Mascagni o Tazio Nuvolari.

La història de la ràdio editada per la RAI atribueix tant a Boncompagni com a Inés Viviani Donarelli la primigènia de les veus radiofòniques a Itàlia.

Referències[modifica]

  1. Morta a 90 anni la prima signorina buonasera Archiviolastampa.it
  2. Renato Nunziata, Sviluppo dell'Araldo Telefonico su Armonia - Rai Senior, aprile 2018, pàg. 12-13.
  3. Maria Luisa Boncompagni rievoca l'Araldo Telefonico, dalle TecheRai
  4. Lettera conservata nell'archivio RAI
  5. «Ines Viviani Donarelli - Maria Luisa Boncompagni». Arxivat de l'original el 2016-03-06. [Consulta: 23 agost 2019].