Marianne Baum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMarianne Baum

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 febrer 1912 Modifica el valor a Wikidata
Saarburg Modifica el valor a Wikidata
Mort18 agost 1942 Modifica el valor a Wikidata (30 anys)
Berlin-Plötzensee (oc) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata (Execució Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
ReligióJudaisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre de
Família
CònjugeHerbert Baum Modifica el valor a Wikidata

Marianne Cohn, més coneguda pel nom de casada de Marianne Baum (Saarburg, 9 de febrer de 1912 - Berlin-Plötzensee, 18 d'agost de 1942), va ser una activista política jueva comunista alemanya.

El seu germà fou el també activista comunista Lothar Cohn. El 1927, a l'edat de 14 anys, va començar a participar en grups polítics i va conèixer al seu futur marit: Herbert Baum.[1] En contraure matrimoni van formar el Grup Herbert Baum a Berlín. Es tractava d'un grup jueu-comunista de resistència, el qual va planejar l'atac a una exposició nazi anomenada "Das Sowjet-Paradies". L'exposició mostrava la propaganda anticomunista a Berlín. L'atac, efectuat el 18 de maig de 1942, va fer enfadar les elits del Partit Nazi i molts membres del grup antifeixista van ser arrestats. Marianne Baum i huit activistes més van ser sentenciats a mort acusats d'alta traïció.[2][3]

Llegat[modifica]

Hi ha una placa en el cementiri de Weißensee a Berlín que commemora el Grup Herbert Baum i un carrer al costat del cementeri: Herbert-Baum-Straße. Al Lustgarten de Berlín hi ha un monument dissenyat per Jürgen Raue que va ser inaugurat l'any 1981 en commemoració de l'atac de 1942.

Referències[modifica]