Martin Hugo Löb

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMartin Hugo Löb
Nom original(de) Martin Löb Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 març 1921 Modifica el valor a Wikidata
Berlín (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 agost 2006 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Annen (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Londres (1945–1951) Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaA Methodological Characterization of Constructive Mathematics Modifica el valor a Wikidata (1953 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiReuben Goodstein Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballLògica matemàtica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat d'Amsterdam, professor ordinari neerlandès. Facultat de Matemàtiques i Ciències Naturals (1975–1984)
Universitat d'Amsterdam, professor ordinari neerlandès. Facultat de Matemàtiques i Ciències Naturals (1970–1975)
Universitat de Leeds (1951–1970) Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralJohan van Benthem, Stanley Wainer i Dennis Duchhart Modifica el valor a Wikidata

Martin Hugo Löb (alemany: Martin Löb) (Berlín, 31 de març de 1921 - Annen, 21 d'agost de 2006) va ser un matemàtic alemany. Es va instal·lar en el Regne Unit abans de la Segona Guerra Mundial i es va especialitzar en lògica matemàtica. Es va traslladar als Països Baixos en la dècada de 1970, on va romandre fins a la jubilació. És conegut per haver formulat el teorema de Lob el 1955.

Primers anys i educació[modifica]

Löb va créixer en Berlín, però es va escapar de l'alemanya nazi, arribant al Regne Unit just abans de l'esclat de la Segona Guerra Mundial. Com a enemic estranger, va ser deportat a un camp de concentració a Nova Gal·les del Sud d'Austràlia el 1940, allí amb 19 anys va aprendre matemàtiques de la resta internats. El seu mestre, Felix Behrend, va ser més tard professor a la Universitat de Melbourne

Lob se li va permetre tornar al Regne Unit el 1943, i va estudiar a la Universitat de Londres després de la guerra. Després de graduar-se, es va convertir en un estudiant de recerca amb en Reuben Goodstein a la Universitat de Leicester. Va completar la seva tesi doctoral, i es va convertir en professor ajudant a la Universitat de Leeds el 1951, on va romandre durant 20 anys, esdevenint un professor lector i després un professor. Va desenvolupar el grup de Leeds de lògica matemàtica, que és un dels centres líders en el Regne Unit. Lob va fer una investigació sobre la teoria de la prova, lògica modal i teoria de la computabilitat. Va formular el Teorema de Lob el 1955, com una versió oficial de la Paradoxa de Löb, les declaracions que han de provar la seva pròpia demostrabilitat ha de ser certes (similar a la Teorema d'incompletesa de Gödel).

La dona de Löb, Caroline, era holandesa. Van tenir dues filles. Lob es va traslladar a i va convertir-se en professor de la Països Baixos d'Amsterdam en la dècada de 1970. Va romandre a la Universitat d'Amsterdam fins que es va jubilar. Llavors es van traslladar al nord dels Països Baixos, on més tard va morir.

Referències[modifica]