Martin Lüscher

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMartin Lüscher
Biografia
Naixement3 agost 1949 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Berna (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat d'Hamburg - Doctor rerum naturalium (–1976) Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiGerhard Mack Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófísic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat d'Hamburg Modifica el valor a Wikidata
Premis

Martin Lüscher (Berna, 3 d'agost de 1949) és un físic teòric suís, que treballa principalment en càlculs numèrics de la teoria de la interacció forta, Cromodinàmica quàntica (lattice QCD).

Lüscher va estudiar a la Universitat de Berna i a la Universitat d'Hamburg on va obtenir el seu doctorat. Va treballar al laboratori DESY d'Hamburg des del 1979, va ser professor de física teòrica a Berna de 1980-83 i més tard a Hamburg. D'ençà 1999 treballa al CERN.

Lüscher és un dels experts reconeguts en lattice QCD. Entre altres resultats, el 1991 va derivar amb Weisz i Wolff una tècnica recursiva nova, la qual evita lattices grans i permet càlculs sobre una escala de longitud molt ample (Non Perturbative Renormalization-Group).[1] En els 1980s va desenvolupar amb Weisz "accions millorades" per a teories de camp en el lattice que aconsegueixen propietats de convergència millor en el límit continu.

El 2000 va rebre la Medalla Max Planck de la Societat Alemanya de Física i el 2004 el Premi Greinacher de la Universitat de Berna.

Treballs seleccionats[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]