Marxa dels pobles originaris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentMarxa dels pobles originaris
Tipusesdeveniment Modifica el valor a Wikidata
Interval de tempsmaig 2010 Modifica el valor a Wikidata - 

La marxa dels pobles originaris és una gran desfilada que es va organitzar el 2010 per presentar les reclamacions indígenes a la presidència del país; seguint un model iniciat a Bolívia, grups d'indígenes surten de les seves comunitats confluint al lloc designat.

Aquestes manifestacions s'han convertit després en habituals; conflueixen a l'Argentina en la Plaza de Mayo de Buenos Aires i a Xile al Cerro Santa Lucia de Santiago de Xile; són organitzades per les associacions indígenes i amb suport de moviments d'esquerra. A Xile també s'anomena com el "Dia de la resistència maputxe".

Hi va haver una marxa de 4.000 persones a Bolívia el 2008 i una de 6.000 a Santiago de Xile el 2009, però l'autèntica i més important marxa fou la del maig del 2010 a Buenos Aires quan milers d'indígenes van ser rebuts per la presidenta argentina, a la que van presentar les seves reclamacions sobretot referent a les terres (que de fet no foren ateses).[1]

La manifestació s'han anat repetint cada any amb el mateix nom. El 2011 es va fer a Santiago de Xile a l'octubre i hi van participar prop de dues mil persones (acabant en incidents);[2] el maig del 2012 es va repetir a Buenos Aires tornar a tenir una bona participació;[3] l'octubre del 2013 es va fer a Concepción (ciutat xilena);[4] se'n van fer una a Santiago el 2014 [5] i el 2015 es va fer també a Santiago, produint-se incidents.[6]

La bandera designada com a comuna per aquestes manifestacions és la bandera del Dia Americà de l'Indi que té un disc central amb Tupac Amaru i altres símbols (com un còndor dels Andes, el Sol i la lluna, un jaguar, una serp, dues fulles i dos braços agafats) estan el disc dins d'una creu inca blanca. La resta de la bandera per fer-la rectangular, està formada per quadrats de diversos colors a imitació de la bandera tradicional o wiphala.

Referències[modifica]