Mas de Navàs (Reus)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mas de Navàs
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ArquitectePere Caselles i Tarrats Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX (1895)
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura eclèctica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaReus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPartida de Monterols
Map
 41° 09′ 50″ N, 1° 05′ 51″ E / 41.163931°N,1.097385°E / 41.163931; 1.097385
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC9832 Modifica el valor a Wikidata

El Mas de Navàs és un mas del municipi de Reus (Baix Camp) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Edificació aïllada que es troba entre el Passeig de la Boca de la Mina i el camí Fondo de la Bassa Nova.[1] És de planta rectangular amb un cos central i dues ales laterals. A l'angle oest de l'edifici destaca la torre, element més important de l'edifici. El cos central és de planta baixa i dos pisos, amb terrat a la catalana. Les ales laterals són de planta baixa i un pis amb coberta inclinada. Una escalinata salva el nivell del sòl i arriba a la planta baixa. La distribució de les obertures a la façana és ordenada i simètrica respecte als eixos principals. Les finestres són rectangulars amb pilastres adossades, capitells compostos, cornises i arcs carpanells rebaixats amb motllures. La torre puja un pis més amb planta octogonal i balcó perimetral en voladís, coberta amb escames de ceràmica vidriada combinant colors. Parets de maó estucats simulant obra vista i pedra a les cantonades. Hi ha balustres ceràmics. Fusta, persianes de llibret i torretes de pedra.[2]

Història[modifica]

Datat per primera vegada el 1895. Fou construït per l'arquitecte Pere Caselles per encàrrec del comerciant i polític republicà Joaquim Navàs i Pedró, que aconseguí una gran fortuna amb la botiga oberta a la plaça del Mercadal. Navàs dedicà part de la seva fortuna a la construcció d'obres monumentals, com aquest mas o la Casa Navàs de la plaça del Mercadal. El mas passà a ser propietat de la Família Blasco, nebots de la muller del propietari, Josepa Blasco.[2]

Referències[modifica]

  1. Amigó, Ramon. Materials per a l'estudi dels noms de lloc i de persona, i renoms, del terme de Reus. Reus: Associació d'Estudis Reusencs, 1988, p. 387. ISBN 8486387655. 
  2. 2,0 2,1 «Mas Navas». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 28 agost 2014].