Menja't els rics (eslògan)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentMenja't els rics
Imatge
Tipuseslògan polític Modifica el valor a Wikidata
Pierre Gaspard Chaumette, que va afirmar que l’origen de la frase era Jean-Jacques Rousseau

Menja't els rics és una abreviatura d’una dita atribuïda a Jean-Jacques Rousseau. S’utilitza en cercles radicals i anticapitalistes, guanyant més força a inicis del segle XXI en resposta a l’augment de la desigualtat d’ingressos.[1]

Segons l'historiador Adolphe Thiers, el president de la comuna de París, Pierre Gaspard Chaumette, va fer un discurs a la ciutat el 14 d'octubre de 1793 (durant el Regnat del Terror), en què va dir:

« (francès) Rousseau était peuple aussi, et il disait: Quand le peuple n'aura plus rien à manger, il mangera le riche.

(català) Rousseau estant de visita a un poble digué: "Quan la gent no tingui res més per menjar, es menjarà els rics". »
— Volum 4 d'"Histoire de la Révolution Française" d'Adolphe Thiers[2]
« (anglès) Rousseau, who was also one of the people, said: When the people shall have no more to eat, they will eat the rich!

(català) Rousseau estant de visita a un poble digué: "Quan la gent no tingui res més per menjar, es menjarà els rics". »
— Història de la Revolució francesa. de M. A. Thiers (1797-1877).[3]

El mateix Rousseau havia mort el 1778.

Referències[modifica]

  1. Lavin, Talia «How “Eat the Rich” Became the Rallying Cry for the Digital Generation». GQ, 05-11-2019 [Consulta: 3 febrer 2021].
  2. Thiers, Adolphe. «Histoire de la Révolution française, tome V, by A. Thiers.». The Project Gutenberg. [Consulta: 3 febrer 2021].
  3. «The history of the French revolution. By M. A. Thiers. Translated, with notes and illustrations from the most authentic sources, by Frederick Shoberl.». U-M Library Digital Text Collections. [Consulta: 3 febrer 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Menja't els rics