Merbromina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicMerbromina
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular749,818943736 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₂₀H₈Br₂HgNa₂O₆ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
[Na+].[Na+].[O-]C(=O)c4ccccc4C=1c3cc(Br)c([O-])c([Hg]O)c3O/C/2=C/C(=O)C(/Br)=C\C=1\2 i Model 2D
c1ccc(c(c1)c2c3cc(c(c(c3oc-4cc(=O)c(cc24)Br)[Hg+])[O-])Br)C(=O)[O-].[OH-].[Na+].[Na+] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Envàs de Mercromina Film contenint solució al 2% de Merbromina

La merbromina és un compost organomercurial de color verd, amb fórmula molecular C20H₈Br₂HgNa₂O₆. La seva denominació química és dibromhidroximercurifluorosceïna sal disòdica (IUPAC).

És fàcilment soluble en aigua, donant una solució de color vermell carmí. Solucions molt diluïdes (1:2000) posseeixen una fluorescència groc-verdosa. El pH d'una solució al 0,5% és 8,8. Un gram es dissol en 50 grams d'alcohol del 94%, i en 8,1 grams de metanol. És pràcticament insoluble en alcohol, acetona, cloroform i èter.[1]

Està relacionada químicament amb la fluoresceïna i amb l'eosina Y (C20H₈Br₄O₅, tetrabromofluoresceïna). En la seva estructura posseeix un sol àtom de mercuri fortament lligat mitjançant enllaç covalent a un anell benzènic i a un grup hidroxil, essent una substància molt estable.

Síntesi[modifica]

Se sintetitza tractant dibromfluoresceïna amb acetat mercúric i hidròxid de sodi o alternativament, per acció d'acetat mercúric sobre dibromfluoresceïna sòdica. Pel seu caràcter aniònic, és químicament incompatible amb àcids, la majoria de sals alcaloides i la major part d'anestèsics locals.[1]

Aplicacions[modifica]

És utilitzat en Medicina com a antisèptic d'ús tòpic en petites ferides superficials, cremades, esquerdes i raspades.[2] També s'utilitza en l'antisèpsia del cordó umbilical[3] i en l'antisèpsia de ferides de difícil cicatrització, com en úlceres neuropàtiques i ferides del peu diabètic.[4]

Les seves propietats antisèptiques van ser descobertes pel metge Hugh H. Young de l'Hospital John Hopkins (Baltimore, EUA) el 1918.[5] Segueix sent un antisèptic important, particularment en països en desenvolupament, degut al seu baix cost d'adquisició.[6]

Medicaments que contenen merbromina a Espanya[modifica]

El primer medicament registrat a Espanya amb merbromina va ser Mercromina® l'any 1935, el seu titular i fabricant és l'empresa de Rubí (Vallès Occidental) Lainco S.A.

A Espanya els següents medicaments tenen merbromina com a principi actiu:[7]

  • ARGENTOCROMO Sol.
  • CROMERCONGO Sol.
  • LOGACROM Sol. 2%
  • MERBROMINA SERRA Sol. 20 mg/ml
  • MERCROMINA FILM LAINCO Sol. 2%
  • MERCROMINA MINI Sol. 2%
  • MERCURIN LIQUIDO Sol. 2%
  • MERCUROCROMO ARAFARMA Sol. 2%
  • MERCUROCROMO MAXFARMA Sol. 2%
  • MERCUROCROMO PEREZ GIMENEZ Sol. 2%
  • MERCUROCROMO PQS Sol. 2,5%
  • MERCUROCROMO VIVIAR Sol. 2%
  • MERCUTINA BROTA Sol. 2%
  • TIRITAS AL MERCUROCROMO Apósito

Utilització en altres països[modifica]

La Food and Drug Administration dels EUA el va classificar en 1998 com "d'ús no generalment reconegut com a segur" juntament amb una multitud d'altres compostos actius i basant-se en l'absència d'interès per part de les companyies farmecèutiques a proporcionar nous estudis o informació de suport actualitzada. En cap cas va ser degut al fet que el producte fos tòxic o de risc per al pacient.[8]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Merbromina
  1. 1,0 1,1 Susan Budavary. The Merck Index An Encyclopedia of Chemicals, Drugs, and Biologicals (Merck Index). 11th ed., centennial ed.. Rahway, New Jersey, USA. Merck & Co, 1989. ISBN 091191028X. 
  2. «Prospecto autorizado Mercromina Film®». [Consulta: 2 juny 2013].[Enllaç no actiu]
  3. Sellares Casas, E «Eficacia de una aplicación frente a 3 de merbromina en el tiempo de caída del cordón». Acta pediátrica Española, 60, 9, 2002.
  4. Gaitan Enríquez, J «Merbromina como tratamiento de elección en úlceras de pie diabético». Clínica rural, 497, Setembre 1997.
  5. «Hugh Hampton Young (1870-1945)».
  6. Prashant N. Mohite, Ashok M. Bhatnagar «Mercurochrome 1% as an antiseptic for burns: Economical - but is it efficacious and safe?». The Internet Journal of Surgery, 21, 2, 2009. ISSN: 1528-8242.
  7. «Listado de medicamentos que contienen el Principio Activo MERBROMINA:», 02-05-2013.
  8. «Status of Certain Additional Over-the-Counter Drug Category II and III Active Ingredients» (en anglès). 21 CFR part 310, 63 FR 19799, 22-04-1998.