Mercedes Ubach

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMercedes Ubach
Biografia
Naixement1878 Modifica el valor a Wikidata
Terrassa Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XX Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositora Modifica el valor a Wikidata
GènereSarsuela Modifica el valor a Wikidata

Mercedes Ubach (Terrassa, 1878 - ?) fou una compositora catalana de la que es coneixen pocs fets de la seva vida.[1] Obtingué un èxit, sense precedents per a una compositora, a Barcelona on va estrenar dues sarsueles. La gran turca, estrenada l'any 1907 al Teatre Còmic, va arribar a les quaranta representacions. El diari La Vanguardia del dia 19 de juliol de 1907 anuncià la representació de l'obra de Cacho i Angulo (José del Cacho i José Angulo [2]) amb música de la senyoreta Mercedes Ubach dient que presentava quatre sorprenents quadres i un luxós vestuari. El redoblante, també estrenada a Barcelona al Teatre Nou (Avinguda del Paral·lel) el dia 11 de març de 1907, amb text de José del Cacho, va arribar a les trenta representacions. El fet que les seves dues obres arribessin a tantes representacions és un fet extraordinari, donat que a l'època era molt difícil que una dona tingués l'oportunitat de donar a conèixer les seves obres de creació.[1] Es traslladà a Madrid i no se sap res més d'ella, cosa molt freqüent quan es parla de creació de dones.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Mercedes Ubach». Diccionari Biogràfic de Dones. Barcelona: Associació Institut Joan Lluís Vives Web (CC-BY-SA via OTRS).
  2. «Legado femenino en el archivo SGAE» (en espanyol). Arxivat de l'original el 2015-03-29. [Consulta: 28 desembre 2015].

Bibliografia complementària[modifica]

  • Compositoras españolas. La creacion musical femenina desde la Edad Media hasta la actualidad. Madrid: CDMC, Ministerio de Cultura, 2008. 
  • Ozaita, M. Luisa; Adkins Chiti, Patricia (ed.). «Las compositoras españolas». A: Las mujeres en la musica. Madrid: Alianza, 1995.