Mitrofan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeMitrofan
Tipusorganisme individual Modifica el valor a Wikidata
Dades
MortNóvlenskoie Modifica el valor a Wikidata, 2006 Modifica el valor a Wikidata
Causa de la mortferida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata
Assassinat/da perJoan Carles I d'Espanya Modifica el valor a Wikidata

Mitrofan fou l'os que va ser mort per Joan Carles I, rei d'Espanya, durant una cacera il·legal el 2006 al poblat de Nóvlenskoie, Rússia, mentre visitava la regió.

Cobertura de la informació[modifica]

Diversos mitjans de comunicació massiva espanyols,[1][2] europeus[3][4][5][6] i americans[7] van fer-se eco de la notícia després de les denúncies que va posar Sergei Starostin, vice-director del Departament de Conservació del Medi del Parc Natural de Vologda, dirigida a Viacheslav Pozgaliov, governador de la zona. A la carta, Sergei afirmava que l'os estava begut perquè li havien donat un combinat de vodka i mel. L'os era domèstic i havia estat domesticat per entretenir els visitants d'un parc ballant. Va ser portat cap al lloc de la cacera en una gàbia i deixat anar amb l'únic objectiu de ser mort pel rei.

L'assumpte Mitrofan també va tenir una àmplia repercussió a la xarxa, en clau de crítica i d'humor. En algun d'aquests casos, un fotomuntatge satíric del suplement Caduca Hoy del diari basc Deia[8] va ser blanc d'una denúncia per l'Audiencia Nacional. També va ser personatge de l'any per un blocaire català, i fins i tot a la premsa escrita van sortir notícies com "Investigan en Rusia si el Rey Juan Carlos cazó en agosto pasado un oso amaestrado y borracho".[9]

Posteriorment la Casa Reial espanyola[10] i el mateix governador (Viacheslav Pozgaliov)[11] van negar tota la història.

Tot i així encara s'esmentaria aquest afer com un signe, entre altres, d'una possible baixada de popularitat del rei Joan Carles I entre els ciutadans espanyols.[12]

Referències[modifica]

  1. «El timo del oso Mitrofán». El Mundo. (en castellà)
  2. «Investigan la caza de un oso borracho por parte del Rey en una visita privada a Rusia». Telecinco. Arxivat de l'original el 2007-02-11. [Consulta: 12 febrer 2008]. (castellà)
  3. «BBC NEWS | Europe | Royal row over Russian bear fate». BBC News (anglès)
  4. «Bear 'hunted' by King of Spain was drunk on vodka». The Telegraph. Arxivat de l'original el 2008-02-24. [Consulta: 22 març 2021]. (anglès)
  5. «Spanish king accused of shooting tame bear made drunk on vodka». The Guardian. (anglès)
  6. «Royal massacre d'ours». Libération. Arxivat de l'original el 2006-11-07. [Consulta: 12 febrer 2008]. (francès)
  7. «Bear down? Spanish king didn't kill it, palace says». The Boston Globe.(anglès)
  8. «Criticar al rey es "admisible en democracia"». Público, 09-01-2009. Arxivat de l'original el 2014-05-06. [Consulta: 6 maig 2014]. (castellà)
  9. «Investigan en Rusia si el Rey Juan Carlos cazó en agosto pasado un oso amaestrado y borracho». 20 minutos. (castellà)
  10. «Spain: King Denies He Shot Drunken Russian Bear - New York Times». The New York Times (anglès)
  11. «Russian Governor Denies King Shot Bear | Fox News». Foxnews (anglès)
  12. «Popular king who quashed a coup falls from favour with his subjects». The Times. Arxivat de l'original el 2008-05-11. [Consulta: 12 febrer 2008]. (anglès)

Enllaços externs[modifica]