Vés al contingut

Molesquí (teixit)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Molesquí

El molesquí o la molesquina[1] (de l'anglès mole skin, "pell de talp") és una tela de cotó teixida estreta, recoberta amb una empesa o adob[2] flexible i un vernís flexible que imita el gra del cuir amb l'aparença de vellut raspat.

Aquest teixit és molt utilitzat a França per a fer roba de treball per raó de la seva soliditat.

Roba de treballar[modifica]

El molesquí es presenta sovint com la contrapartida francesa del denim americà, tots dos essent tenyits sovint amb indi i destinats al mateix propòsit. Tanmateix, les peces de molesquí franceses poden existir en altres colors segons el públic per al qual es destinen: blanc per als pintors, negre per als fusters, blau per als treballadors de les fàbriques...

Altres usos[modifica]

El teixit també s'utilitza com a folradura per a les butxaques de les jaquetes de caça de cotó encerat.

Aquest teixit també serveix per a cobrir quaderns, anomenades quaderns moleskine, en les quals s'inspira la marca Moleskine.

Referències culturals[modifica]

En la literatura francesa apareix aquest mot,

A la novel·la La Pesta, d'Albert Camus (" […] à force d'attendre sur une banquette de moleskine (a força d'esperar en una banqueta de molesquí) […] ").

A la novel·la Lève-toi et marche, d'Hervé Bazin (" […] confidence faite à certain cahier de moleskine (confidència feta a un cert quadern de molesquí) […] ").

A la cançó À l'arrière des taxis, de Noir Désir (" […] A cent quilòmetres per hora en les rondes / A les banquetes de molesquí […] (À cent à l'heure sur les boulevards / Sur les banquettes de moleskine").

Notes i referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] https://www.diccionari.cat/catala-castella/molesqui#
  2. Cola o adob que es posa als fils d’ordit o als teixits per a facilitar l’operació de teixir