Moviment Nacional Somali del Sud

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMoviment Nacional Somali del Sud
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata

El Moviment Nacional Somali del Sud és un partit polític de Somàlia basat en el grup de clans dir. Les seves seus principals són a Merca i Mogadiscio.

Després de la independència de Somalilàndia el maig de 1991, els membres del Moviment Nacional Somali que vivien a la resta de Somàlia van formar el març de 1992 el Moviment Nacional Somali del Sud. Fou elegit president el coronel Abdi Warsame Isaaq.

Des del començament fou aliat del Congrés de la Somàlia Unificada, especialment amb la facció d'Aydid, formada pels grups Dir i Hawiyya. El 12 d'agost de 1992 es van unir a la reunió de Bardera a l'Aliança Nacional Somali formada amb la facció de Muhammad Fara Hassan, el general Aydid del CSU, la facció de Jess del Moviment Patriòtic de Somàlia, i la facció de Nur Aliyou del Moviment Democràtic de Somàlia. En la Guerra Civil somalí va combatre activament el Front Nacional de Somàlia de Morgan, i el seu aliat el Moviment Patriòtic de Somàlia-facció Gabyow, i va combatre a les regions de Gedo i Kishimayu, derrotant els favorables a Barre l'abril de 1992. Abdi Warsame va trencar amb el General Aydid en 1993 i es va alinear amb Ali Mahdi.[1] El 15 de gener, les faccions (quinze) es van reunir a Addis Abeba i van signar un alto el foc[2]

Referències[modifica]

  1. Lewis, I. M.. Blood and Bone: The Call of Kinship in Somali Society (en anglès). The Red Sea Press, 1 gener 199 4, p. 213. ISBN 9780932415936. «southern Dir supported SNM.» 
  2. Agreement on implementing the cease-fire and on modalities of disarmament (Supplement to the General Agreement signed in Addis Ababa on 8 January 1993 (en anglès), 8 gener 1993 [Consulta: 30 gener 2022].